Onko tässä Suomen pienin kolmio? 43,5 neliöön on mahdutettu kaksi makuuhuonetta, kylpyhuone ja keittotila

Asuntojen rakentaminen on käynyt kuumana, mutta toimitilojen kysyntä voi hyytyä 1:45
Video: Asuntojen rakentaminen on käynyt kuumana, mutta toimitilojen kysyntä voi hyytyä.

Asuntosijoitusyhtiö Asuntoyhtymä Group rakennuttaa Hämeenlinnan Asemarantaan sadan vuokra-asunnon kohdetta, johon on tulossa todellisia tehoneliötä.

Esimerkiksi kohteen kolmiossa on vain 43,5 neliötä. Pohjapiirroksesta näkyy, että tehokolmiossa on olohuoneen lisäksi kaksi makuuhuonetta, kylpyhuone sekä keittotila.

Kohteen rakentaa Marvea Oy ja sen suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri.

Arkkitehti Janne Kangasvierin mukaan 43,5 neliön kolmion suunnittelussa oli haasteensa. Vaikeuskerrointa lisäsi se, että kaikkien huoneiden piti sijaita samalla sivulla.

Kangasvierin mukaan rakentamisen normit ja määräykset sanelevat paljon. Esimerkiksi asuinhuoneen pinta-alan tulee olla vähintään seitsemän neliömetriä.

– Jos normitus ei olisi niin jäykkää, pystyttäisiin asuntorakentamisessa tekemään paljon enemmän asioita ja tuottamaan nykyistä enemmän vaihtoehtoja, Kangasvieri sanoo.

Yksiön koko on 21,5 neliötä

43,5 neliön kolmio ei ole pienin kolmio, jonka Kangasvieri on suunnitellut.

– Suunnittelin 32 neliön kolmion, mutta se jäi luonnosvaiheeseen, eikä sitä koskaan toteutettu. Normituksen näkökulmasta siinä oli kolme huonetta, mutta ominaisuuksiltaan se oli pikemminkin yksiö.

Hämeenlinnan kohteeseen on tulossa myös muun muassa 21,5 neliön yksiöitä sekä 26,5 neliön kaksioita.

Asuntoyhtymä Groupin strategiana on omistaa pieniä asuntoja isoista kaupungeista. Hämeenlinna valikoitui kohteeksi muun muassa sijaintinsa takia.

Asuntoyhtymän toimitusjohtajan Jaakko Niskasen sanoin Hämeenlinna sijaitsee ”kasvukäytävällä” Helsingin ja Tampereen välissä ja tulee säilyttämään elinvoimaisuutensa myös tulevaisuudessa.

Asuntoyhtymällä on Hämeenlinnassa ennestään yksi vuokratalo.

Asuntoyhtymän toimitusjohtajan mukaan 95 prosenttia yksiön vuokraajista valitsee halvemman ja pienemmän asunnon ennemmin kuin kalliimman ja isomman.

Niskasen sanoin Asuntoyhtymälle ei ole optimaalista rakennuttaa 32 neliön yksiötä, vaan siitä tehdään kaksio.

Asuntoyhtymän asunnoista yli 70 prosenttia on yksiöitä.

Pohjakuvapiirroksen 43,5 neliön kolmiosta voit käydä katsomassa täältä.

Lue myös:

    Uusimmat