Onko tässä Suomen hulppein miesluola? Nakkilassa on myynnissä armeijan entinen luolasto, joka kestää jopa atomipommin

Onko tässä Suomen hulppein miesluola? 3:05

Parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Porista, Satakunnan Nakkilassa sijaitsee ehkäpä Suomen erikoisin saunatila. Tämä juhlatila kestää atomipommin – onhan se kylmän sodan aikaan rakennettu armeijan luola.

Luolaston lyhyt historia kuuluu kutakuinkin näin: Se valmistui puolustusvoimien sekä Posti- ja telehallituksen tarpeisiin 1960-luvun lopulla. Pilottikohteena rakennettu luola oli aikansa huipputeknologiaa.

Sittemmin puolustusvoimat lähti luolasta. Toinen käyttäjätaho erotettiin Postiksi ja Telecomiksi, josta myöhemmin tuli Sonera. Kun Sonera myytiin Ruotsiin, ei Nakkilassa sijainneelle luolastolle ollut enää tarvetta.

Kun Sonera myytiin Ruotsiin, ei Nakkilassa sijainneelle luolastolle ollut enää tarvetta. Kuitutekniikan yleistyminen teki tarpeettomaksi osan linkkitekniikasta, joten isoja linkkiasemiakaan ei tarvittu kuin ennen.

Teleluolasta miesluolaksi

Vuonna 2009 Erkki Kallio sai vinkin työkaverilta, että luola olisi myynnissä. Siitä syntyi idea sen ostamisesta. Mukaan lähti veli Hannu.

– Velipoika sai kuulla, että luola on myynnissä. Siihen aikaan venäläiset ostivat Suomesta kiinteistöjä strategisesti merkittäviltä alueilta, ja päätimme pelastaa yhden luolan suomalaisille, Hannu Kallio kertoo.

Erkki Kalliolle paikka oli tuttu jo entuudestaan, sillä hän työskenteli luolaa hallinnoinneessa teleoperaattoriyrityksessä.

– 15 vuotta kävin työni puolesta luolassa. Se saattoi osaltaan helpottaa kaupantekoa, kun ostaja oli tuttu mies, Erkki Kallio toteaa.

Valtion entisestä teleluolasta tehtiin "miesluola", kuten Hannu Kallio sitä kuvailee. Kalliot kunnostivat luolaston juhlatiloiksi, joissa on saunat, televisiot ja pelimahdollisuudet viimeisen päälle. Pystyyn pantiin Luolakallio-niminen yritys.

– Ajateltiin rakentaa lähelle Poria illanviettopaikka, jossa pääsee irti arjesta helposti.

Kestää atomipommin

Sauna- ja juhlatilojen lisäksi luolasta löytyy serverisali. Saunoa saa hyvässä suojassa.

– Pään päällä on 15 metriä tiivistä kalliota ja luolaan pitää mennä kahden teräsbetonioven läpi. Onpa siellä EMP-suojauskin, Kallio kertoo.

EMP tarkoittaa korkea-aaltoista sähkömagneettista pulssia, joka tuhoaa sähkölaitteistoa. Luola tehtiin kestämään myös atomipommin tuhot. Kylmän sodan aikana kaikkeen piti varautua.

Nyt Kallion veljekset haluavat luolastosta eroon. Monet häät, syntymäpäiväjuhlat ja firmojen tyky-päivät nähneen luolaston on aika vaihtaa omistajaa.

Myynnissä on vajaan kahden hehtaarin tontti. Luolaston pinta-ala on tuhat neliötä.

Artikkelin tekohetkellä kohteesta on tarjottu korkeimmillaan 95 000 euroa.

Visiota ja ideaa

Mutta kuka ostaisi valtio tarpeisiin 1960-luvulla rakennetun luolaston keskeltä metsää?

– Joku jolla on ideaa ja visiota ja haluaa luolaston täynnä historiaa, Hannu Kallio sanoo.

– Kyllä tässä kait vähän hullu pitää olla. Sitä meistäkin sanottiin, kun se aikoinamme ostettiin.

Tarkemmin luolaston historiasta voit lukea täältä. Huutokaupat.comin myynti-ilmoituksen löydät täältä.

Luolan myynnistä kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Lue myös:

    Uusimmat