Onko tässä maailman paras puolustaja juuri nyt? ”Hän ei tuo lisäarvoa pelkästään puolustussuuntaan”

Jalkapallomaailman parhaiden keskuspuolustajien listaan on tällä kaudella lisätty uusi nimi. Liverpoolin hollantilaistoppari Virgil van Dijk on karismaattinen, isokokoinen ja nopea puolustaja, joka osoitti arvonsa jälleen ottelussa Bayern Münchenia vastaan.

193-senttinen Van Dijk siirtyi Liverpooliin Southamptonista 85 miljoonan euron siirtosummalla tammikuussa 2018. Van Dijkista tuli siirron myötä maailman kallein puolustaja.

Liverpoolin voittomaalin keskiviikkona puskenut 27-vuotias on noussut ryminällä maailman parhaiden joukkoon pelipaikallaan.

Maali katsottavissa alapuolella. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Puolustajasta ei ollut nuorena tulossa erityisen pitkä. BBC:n haastattelussa Van Dijk kertoi veljensä olleen matkalla häntä pidemmäksi Van Dijkin ollessa 16-vuotias. Kesänä, jolloin hän täytti 17, 180 000 asukkaan Bredassa syntynyt ja varttunut Van Dijk sanoo kasvaneensa 18 senttiä. Tämä aiheutti nuorelle ongelmia esimerkiksi polvien ja nivusten kanssa.

Van Dijk kertoo kasvupyrähdyksen aikaan olleensa kuusi viikkoa ulkona peleistä. Hän keskittyi pelkästään harjoittelemaan fysioterapeuttien hänelle räätälöimän harjoitusohjelman mukaan. Tämän jälkeen pelaaminen alkoi taas sujua.

Van Dijk on kovaotteinen, mutta puhtaasti tilanteita voittava pelaaja. Valioliigakauden 30 ottelussa hän ottanut vain yhden varoituksen.

C Moren asiantuntija Mikael Forssell listaa Van Dijkin erityisominaisuuksia.

– Hän ei tuo lisäarvoa pelkästään puolustussuuntaan, vaan hän on myös erittäin nopea. Isokokoisena hän luo myös hyökkäysalueella hämmennystä, Forssell sanoo.

– Jokaisessa joukkueessa on pelaaja, jonka luotetaan paikkaavan muiden virheitä. Van Dijk vaikuttaa olevan juuri tällainen Liverpoolissa, Mika Väyrynen lisää.

Jokainen puolustus tarvitsee johtajan. Forssell nimeää keskustelussa omalta uraltaan joukkuetoverin, jota arvosti joukkueen kulmakivenä eniten.


Lue myös:

    Uusimmat