Onko sinunkin autoosi unohtunut ilmaiseen pysäköintiin oikeuttava lappu? – "Yllättävää, kuinka leväperäisesti suhtaudutaan"

Uusi laki muuttaa pysäköinnin alkamisesta ilmoittamista 2:07
Uusi tieliikennelaki muutti pysäköinnin alkamisesta ilmoittamista. Katso videolta, millainen aiemmin kielletty tapa on nykyisin täysin sallittu.

Jos autoon tai lompakkoon on jäänyt pyörimään entisen taloyhtiön tai työpaikan pysäköintilupa, on olemassa varsin suuri todennäköisyys sille, ettei lupaa tule kukaan sinulta kyselemään takaisin.

Yhä useampi kiinteistö etsii lisätuloja muuttamalla pysäköintialueensa maksulliseksi. Yksityistä pysäköinninvalvontaa harjoittavan ParkkiPaten tuore kysely paljastaa, että pysäköintialueilla pysäköidään usein toisin kuin on tarkoitettu, sillä vanhoja pysäköintilupia kerätään takaisin vähän miten sattuu.

Vaikka esimerkiksi työsuhteen päättymisen jälkeen on tapana palauttaa avaimet ja kulkuluvat, ei pysäköintiluvan palauttaminen ole yhtä tavallista. ParkkiPate kertoo tiedotteessaan, että yli 60 prosenttia kiinteistöistä ei yleensä varmista, että autoilija palauttaa pysäköintilupansa sen käyttöoikeuden päättyessä.

– Vallitsevassa taloustilanteessa on yllättävää, kuinka leväperäisesti valtaosassa Suomen kiinteistöjä suhtaudutaan pysäköintilupiin, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta hämmästelee tiedotteessa.

Lupia uusitaan vain harvoin

Kiinteistöistä vain 36 prosenttia noudattaa ennalta sovittua prosessia pysäköintilupien keräämiseksi takaisin. Metsärannan mukaan "merkittävä osa" fyysisistä pysäköintiluvista jää sille tielleen.

Useimmista pysäköintiluvissa ei ole mitään merkintää, josta luvan voimassaolon voisi tarkistaa, joten sen käyttäminen luvatta on helppoa. Lähes 70 prosenttia kiinteistöistä ei uusi lupia juuri koskaan. 14 prosenttia uusii luvat vuosittain ja hieman harvempi 2–5 vuoden välein. Puolen vuoden välein lupia uusivia kiinteistöjä oli vain viisi prosenttia.

ParkkiPaten kyselyyn vastasi helmikuussa lähes 400 henkilöä, joista valtaosa on vastuussa kiinteistönsä pysäköintiluvista esimerkiksi isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan roolissa.

Lähde: ParkkiPate

Lue myös:

    Uusimmat