Onko Rene Fasel tervetullut katsomaan MM-kiekkoa Tampereelle? Kalervo Kummolalta suorat sanat – "Hänen tekisi mieli tulla"

Kalervo Kummola kertoo Rene Faselin läheisistä suhteista Venäjään:"Häirinnytkin meidän työskentelyä" 2:16
Kalervo Kummola kertoo Rene Faselin läheisistä suhteista Venäjään: "Häirinnytkin meidän työskentelyä".

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n entinen puheenjohtaja Rene Fasel saattaa olla ei-toivottu vieras jääkiekon MM-kisoissa Tampereella. Näin arvelee IIHF:n varapuheenjohtajan tehtävät viime vuonna jättänyt Kalervo Kummola. Faselin saapumisesta Tampereelle ei ole varmuutta.

Kummola kertoo puhuneensa Faselin kanssa viime viikolla. Puhelu oli ensimmäinen sitten viime syyskuun. Kummolan mukaan kaksikko oli "vähän poliittisesti eri mieltä asioista".

– Hän ei ollut ihan varma (tulostaan Tampereelle). Hänen tekisi mieli tulla, mutta voi olla että kansainvälinen liitto ei ole innostunut asiasta, Kummola pohtii.

– En ole kuullut lopullista päätöstä asiasta. Varmaan kisojen kannalta voisi olla parempi, että hän ei tulisi.

Kummola sanoo tietävänsä, että Fasel on saanut kutsun saapua kisoihin.

– Se on nykyisen puheenjohtajan (Luc Tardif) handussa tämä homma. Luotan, että hän tekee ratkaisuja, ja katsoo tilanteen. Tardif on ihan järkevä ja kokenut kaveri.

Jos sveitsiläinen Tampereelle saapuu, illallinen Kummolan kanssa ei liene ohjelmassa.

– En usko. Ehkä hän on kansainvälisen liiton illallisilla.

Myöskään MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen ei osannut kertoa MTV Urheilulle Faselin saapumisesta Tampereelle.

Fasel on puheenjohtajuutensa aikana ja sen jälkeen herättänyt ristiriitaisia tunteita vahvan Venäjä-myönteisyytensä vuoksi. Viimeksi maaliskuussa KHL-sarja uutisoi Faselin aloittavan työt sarjan kehittämiseksi. Fasel kuitenkin kiisti tiedon myöhemmin ja ilmoitti, ettei hänellä ole sopimusta KHL:n kanssa, eikä sellaista myöskään ole tulossa.

Kummola ja Fasel tekivät yhtä matkaa pitkän uran IIHF:ssä. Fasel toimi puheenjohtajana vuodesta 1994 vuoteen 2021. Kummola aloitti IIHF:n hallituksessa 1998 ja toimi varapuheenjohtajana vuosina 2003–2022. Pitkästä yhteisestä tiestä huolimatta erimielisyyksiä riittää. 

– Eiväthän ne välit ole maailman parhaat olleet, Kummola sanoo.

Toisin oli kuitenkin ennen. Kummolan mukaan hän ja Fasel olivat vielä 1990-luvun alkuvuosina "tosi hyviä kavereita. Sitten tuli taistelu IIHF:n puheenjohtajan paikasta. Fasel voitti vuonna 1994 suomalaisen Kai Hietarinnan.

– Ei me sen jälkeen koskaan ole oltu parhaita kavereita.

Vuonna 2008 Kummola suunnitteli pitkään haastavansa Faselin puheenjohtajavaalissa. Silläkin oli vaikutuksensa.

– Tässä on ollut erilaisia vaiheita, hän sanoo.

– Vuoden 2000 jälkeen, kun hän (Fasel) tapasi Putinin ja muuta, hän on pikku hiljaa muuttunut. Ihmettelen, miten joku sveitsiläinen voi olla niin venäläismielinen.

Lue myös:

    Uusimmat