Onko metsäpalstasi tietämättäsi kymppitonnien arvoinen?

Metsätilkun perijä ei aina jaksa kiinnostua omistuksessaan olevasta palstasta. Kaikki eivät edes tiedä, missä oma metsä sijaitsee. Metsästä kannattaisi kuitenkin kiinnostua, sillä parhaassa tapauksessa palstalla pääsee nettoamaan kymmeniä tuhansia euroja.

Lounais-Suomen metsäkeskuksen koulutusasiantuntija Taina Kummunsalo vetää metsäkeskuksen perehdytyskursseja, joilla metsänomistajille annetaan perustietoa metsänomistuksesta. Valtaosa Metsään Peruskurssin osallistujista on sellaisia, jotka ovat perinnön kautta tulleet metsäomistajiksi.

− Pääsääntöisesti uusilla omistajilla ei ole mitään ennakkotietoa metsistä, termistöä myöden kaikki on vierasta, Taina Kummunsalo kertoo.

Iäkkäät ihmiset saattavat Kummunsalon mukaan tiedostaa, ettei jälkipolvilla ole tietoa metsäasioista. Ongelma on, ettei omistuksesta tajuta luopua ajoissa.

− Metsänomistajat ovat keskimäärin hyvin ikääntyneitä. Jos metsästä ymmärrettäisiin luopua ajoissa, niin jälkipolvet jaksaisivat ehkä huolehtia paremmin. Jos metsän perii 60-vuotiaana, ei puhtia välttämättä riitä.

Kummunsalo huomauttaa, että kuolinpesän kautta tapahtuu yleensä suunnittelematon sukupolvenvaihdos.

− Omaisuus pitäisi ajoissa siirtää seuraavalle sukupolvelle, ja tehdä niin sanottu hallittu sukupolvenvaihdos järkevästi ja varhaisemmassa vaiheessa.

Metsästä pitää huolehtia

Kummunsalon mukaan monille ihmisille metsä on vieras asia ja siitä on etäännytty. Kummunsalon vetämän kurssin tarkoituksena on antaa omistajille tietoa siitä, miten metsästä pitäisi pitää huolta.

− Aika monesti metsäpalsta valitettavasti on sellainen, että sille ei kerta kaikkiaan tehdä mitään, se vaan on. Pitkien aikojen päästä hoksataan, että sille varmaan pitäisi tehdä jotain.

Jos metsä on ollut pitkään oman onnensa nojassa, on hyvä, että metsä tulee tutuksi ja sen hoitotarve kartoitetaan.

− Paikan päällä kannattaisi käydä ammattilaisen kanssa, joka tietäisi, mitä metsälle pitäisi tehdä. Metsänhoitopalvelut on mahdollista ulkoistaa, mutta jos on itse kiinnostunut metsän hoitamisesta, voi hakeutua kurssille. Metsänhoito edellyttää valveutuneisuutta, mutta ei missään nimessä tarvitse olla ammattilainen.

Selvitä, mitä omistat!

Kummunsalo muistuttaa, että metsä on yksi omaisuuden laji. Hänen mielestään on tyhmää ja hullua, ettei metsän eteen tehdä mitään. Hoitamattomana metsän taloudellinen arvo jää hyödyntämättä.

− Metsä tuottaa omistajalleen tuloa eikä toisin päin. Kaikki lähtee siitä, että metsä kannattaa hoitaa hyvin, silloin se tuottaa paremmin.

Päätehakkuukypsästä metsäpalstasta on mahdollisuus tienata noin 10 000 euroa hehtaarilta. Kaikki metsänomistajat eivät tiedä, millainen timantti heillä on taskussaan. Hoitamattoman taimikon omistaja ei pääse rikastumaan, sillä metsä pitää hoitaa kuntoon, jos siitä haluaa hyötyä.

− Kannattaa aina selvittää, mitä omistaa! Kummunsalo huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat