Onko lihavalla lapsella isompi diabetesriski? Tutkijat selvittivät

6:29

Lapsuusiän lihavuus voi suurentaa aikuistyypin diabeteksen riskiä, mutta vain jos lihavuus jatkuu murrosikään tai pitempään. Seitsemänvuotiaan liikakilot eivät siis automaattisesti tarkoita tulevaa diabetesalttiutta.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten uhmaikäisen lapsen kanssa pärjää.

New England Journal of Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 63 000 tanskalaismiestä, joiden paino ja pituus oli mitattu heidän ollessaan 7- ja 13-vuotiaita sekä uudestaan 17–26-vuotiaana. Heistä 6 700 sairastui aikuistyypin diabetekseen 30–60-vuotiaana.

Tutkimuksen perusteella keskeistä on, jatkuuko seitsenvuotiaan lihavuus yli 13. ikävuoden ja sitä pidemmälle. Jos paino palautuu normaalipainon puitteisiin ennen 13. ikävuotta, riski sairastua diabetekseen myöhemmin elämässä on samaa luokkaa kuin normaalipainoisten.

Laihtuminen teinivuosina pienentää sekin diabetesriskiä, mutta riski on silti suurempi kuin ikänsä normaalipainoisena pysyneiden.

Kaikista suurimmassa sairastumisvaarassa ovat he, jotka ovat lihavia lapsena, teininä ja aikuisena.

Tanskalaistutkijoiden havainnot viittaavat siihen, ettei lapsen lihavuus tarkoita peruuttamattomia terveysongelmia aikuisena. Laihduttaminen ja normaalipainoa ylläpitävät elämäntavat voivat kääntää kehityksen.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja