Onko läheisesi laitoshoidossa? Lue ohjeet omaiselle

Vanhustenhoidossa työskennellyt hoitajaopiskelija suree sitä, että omaiset vierailevat vain harvoin.

– Käy edes kerran kuussa juttelemassa siitä, miten hoidettavalla menee, hoitajaopiskelija Tiia* napauttaa laitoshoidossa olevien vanhusten läheisille. Tiia kertoi aiemin Studio55.fin haastattelussa todistamistaan vanhustenhoidon epäkohdista.

Työpaikoillaan vanhusten parissa Tiia kiinnitti huomiota siihen, että omaisia ei vanhusten luona juuri vieraile.

– Olen nähnyt ehkä kolmella prosentilla asukkaista omaisia käymässä. Joillain omaisia ei välttämättä edes ole.

Vierailijat piristävät ja pitävät seuraa, ja voivat myös auttaa varmistamaan että potilas saa parasta mahdollista hoitoa. Tiialla on muutamia neuvoja vanhusten läheisille.

– Muista tutustua potilaan omaan hoitosuunnitelmaan. Kuka on potilaan oma hoitaja, entä kuka varahoitaja?

Hoitosuunnitelmassa tulisi hänestä kiinnittää huomiota erityisesti kuntoutukseen.

– Millainen on kuntoutuksen rooli hoitosuunnitelmassa, onko siinä parantamisen varaa?

Omaiset olisivat Tiian mielestä tärkeä tuki potilaalle.

– Laitoksessa ihminen on suoraan sanottuna aika loukussa, hoitajilla on valta. Kysy läheiseltä rehellisesti miten tällä menee, ja kerro, että sinulle voi puhua luottamuksella. Tarjoa tilaisuus luottamukselliseen keskusteluun.

Mikäli hoidon taso epäilyttää, kannattaa tarkastaa missä kunnossa esimerkiksi hoidettavan iho ja suu ovat ja onko vuodevaatteet ja päivävaatteet vaihdettu, Tiia neuvoo. Myös ruoka-ajoista ja muista rutiineista kannattaa kysyä.

– Joka päivä tehdään myös kirjaukset potilaan hoidosta, ja edunvalvojana omainen voi näihin tutustua. Omaiset eivät tätä kuitenkaan oikein tee, Tiia harmittelee.

Toisinaan omaisten voi Tiian mukaan olla vaikea käsitellä rakkaansa vanhenemista. Hoidossa voidaan nähdä puutteita silloinkin, kun niitä ei ole.

– Kyllä ne mummot siellä ruokaa saavat, mutta ongelma on siinä, miten ne asiat tehdään. Joskus omaiset eivät halua nähdä, että omainen on jo tullut vaikkapa niin vanhaksi, ettei pysty itse syömään.

Lopuksi Tiia neuvoo kertomaan hoitajille potilaan kiinnostuksen kohteista ja mieltymyksistä. Mikään ei estä tuomasta piristyksiä ja yllätyksiä asukkaalle tuliaisina.

– Tuo vaikka mummon lempisuklaata mukanasi, Tiia rohkaisee.

*haastateltavan nimi muutettu

Jutti on julkaistu alun perin maaliskuussa 2014. 

Katso keskustelua herättänyt haastattelu

Studio55.fissä oli pari viikkoa sitten aiheena vanhustenhoito ja hoitokulttuuri. Studiossa kuultiin eriäviä kantoja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolalta ja työyhteisövalmentaja Anna Pylkkäseltä. Keskustelu virisi myös yleisön keskuudessa. Katso puhuttanut haastattelu ja kommentoi!

Mikä lääkkeeksi tulevaisuuden hoitajapulaan? 25:00

Lue myös:

    Uusimmat