Onko kumppanisi poissa tolaltaan? Älä sano näin!

Kun rakkaasi on järkyttynyt tai huolestunut jostain, haluat tietysti lohduttaa häntä. Mitä silloin kannattaa sanoa – ja mitä ehdottomasti välttää? Lue asiantuntijan vinkit!

Kuvittele, että rakastamasi henkilö on poissa tolaltaan jostain. Kenties hänellä on ongelmia työssään, terveytensä kanssa tai häntä huolestuttaa jokin asia parisuhteessanne. Sanotaan vaikka, että hän on huolissaan terveydestään. Hän pelkää omaavansa jonkun kamalan sairauden – ja vaikka oletkin varma, että hän on kunnossa, haluat lohduttaa ja saada hänet tuntemaan olonsa paremmaksi. Mitkä ovat pahimmat ja parhaat tavat puhua? Filosofian tohtori Robert Leahy paljastaa Huffingtonpost.com-sivustolla, mitä sinun kannattaa sanoa ja minkä sanomista puolestaan välttää.

– Annan vinkin. Kun puhut järkyttyneen henkilön kanssa, sinun on ensinnäkin ymmärrettävä että hän on poissa tolaltaan, välitettävä hänen tunteistaan ja kunnioitettava hänen oikeuttaan tunteisiinsa, Leahy kertoo.

Älä sano näin

Aloitetaan suurimmista virheistä, mitä voit sanoa puolisollesi keskustellessasi hänen kanssaan. Leahy on jakanut ne kuuteen ongelmalliseen tyyliin.

1. Minimointi. Tällä tyylillä kohtelet kumppanisi huolia vähätellen: "No eihän tuo ole mitään. Miksi teet siitä niin suuren numeron?" Yrität kertoa hänelle, ettei heidän huolensa liity mihinkään tärkeään. Hän saattaa tällöin luulla, että hänen tunteensa eivät merkitse sinulle mitään.

2. Järkeily. Kohtelet hänen huoliaan kuin todisteena hänen järjenvastaisesta ja vääristyneestä ajattelusta. Yrität väitellä hänen huolensa pois. Tämä lähettää samanlaista negatiivista viestiä kuin minimointi: "Tunteesi eivät perustu mihinkään todelliseen. Unohda koko juttu."

3. Kilpaileva valittaminen. Tämä on sinulle kuin peliä, jossa et halua kumppanisi "voittavan" olemalla suurin valittaja. Joten heität kehiin omia valituksen aiheitasi: "Sinustako tuo on huono uutinen? Luulen, että saatan menettää työni!" Jälleen kerran rakkaastasi tuntuu, ettei hänen tunteilleen ole tilaa. Sinun ongelmasi merkitsevät enemmän.

4. Ratkaiseminen. Kumppanillasi on epämiellyttäviä tunteita, joten yrität ratkaista kaikki hänen ongelmansa. Kerrot huolella pohditun suunnitelmasi ja turhaudut, kun hän ei tartu ratkaisuihisi. Tämä saattaa saada hänet ajattelemaan, että holhoat häntä.

5. Puolustautuminen. Tässä skenaariossa otat hänen huolensa hyökkäyksenä sinua kohtaan. Jos hän on poissa tolaltaan, sinusta tuntuu että se on sinun vikasi ja alat puolustamaan itseäsi. Tämä ei vie mihinkään; tulet vihaisemmaksi ja sivuutat hänen tunteensa.

6. Kieltäytyminen. Tässä tapauksessa vain vetäydyt. Turhaudut kuunnellessasi hänen tunteitaan, vetäydyt, menet hiljaiseksi ja mököttäväksi ja saatat lähteä huoneesta. Nyt hän on yksin ja tuntee itsensä hylätyksi.

Sano mieluummin näin

Mitä sitten pitäisi sanoa? Harkitse jotakin seuraavista vaihtoehdoista. Haluaisitko itse kuulla jonkin näistä, kun olet poissa tolaltasi?

– Tiedän, että sinusta on varmasti raskasta tuntea näin.

– Näen, että alakuloisuutesi käy järkeen – ottaen huomioon, kuinka näet asiat.

– Usein sinusta saattaa tuntua siltä, etteivät ihmiset ymmärrä, miten vaikeaa tämä on sinulle.

– Haluan sinun tietävän, että olen aina tukenasi.

– En halua kuulostaa siltä, etten haluaisi kuulla tunteistasi. Mutta jos on jotain, mikä saisi olosi paremmaksi, kerrothan siitä minulle. Sinun tunteesi ovat todella tärkeitä minulle.

Kokeile myös näitä

Laajenna tunteiden skaalaa. Auta kumppaniasi ymmärtämään, että tunteita on monenlaisia – ei vain nykyinen tunne. Tunteita tulee ja menee, ne saattavat sekoittua toisiinsa ja niiden voimakkuus vaihtelee.

– Sinulla on paljon erilaisia tunteita, jotkut ovat positiivisia ja toiset vaikuttavat negatiivisilta. Tiedän, että tunnet itsesi surulliseksi, mutta onko sinulla myös muita tuntemuksia?

Vähennä häpeän ja syyllisyyden tunnetta. Auta rakastasi ymmärtämään, etteivät tunteet ole merkki heikkoudesta, vaan inhimillisyydestä.

– Meillä kaikilla on joskus vaikeita tunteita. Tunteesi ovat merkki siitä, että tunnet asioita voimakkaasti, koska asiat merkitsevät sinulle jotain. Olet inhimillisin tunteidesi kanssa.

Puolisosi tarvitsee rakkauttasi ja tunnetta siitä, että ymmärrät häntä ja tuet häntä tarvittaessa. Kukaan ei halua ajatella tunteidensa olevan taakka tai niiden perustuvan järjettömälle ajatukselle. Ongelmanratkaisu voi olla auttavaa, jos hän haluaa niihin ratkaisun. Ennen kaikkea tärkeintä on, että näytät välittäväsi: varaat aikaa hänen kuuntelemiseen ja kunnioitat hänen oikeuttaan huonoihinkin tunteisiin.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat