Onko Jari Kurri kaikkien aikojen paras pelaajamme? Sihvonen: "Joudun kääntämään takkini asian suhteen"

Jari Kurri täyttää huomenna maanantaina 60 vuotta. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen lausuu oman arvionsa Kurrista suomalaisen jääkiekkoilun merkkimiehenä.

Jari Kurrin merkitys suomalaisen jääkiekkoilun kannalta on ratkaiseva ja keskeinen. Se on samassa luokassa Jari Litmasen, Lasse Virenin, Paavo Nurmen, Marja-Liisa Kirvesniemen ja Keijo Rosbergin, muutamia tärkeimpiä mainitakseni, vaikutusten ja merkitysten kanssa omien lajiensa ja laajemmin suomalaisen huippu-urheilun suhteen.

Suomeen on muodostunut ajan oloon vahva historiallinen ulottuvuus, jota voidaan kutsua jääkiekkoyhteiskunnaksi. Sellaisen syntyyn tarvitaan olosuhteita, lajikulttuuria, ihmismassoja eri rooleissa, erityistä itseymmärrystä ja vahvaa itseluottamusta. Kurrin osuus korostuu ja on korvaamaton viimeksi mainitussa: itseluottamuksessa.

Jari Kurrin kaikkia muita suurempi päärooli jääkiekkoyhteiskunnan synnyssä on käärittävissä ja tiivistettävissä yksinkertaiseen muotoiluun: oli käänteentekevää suomalaisen jääkiekkoilun kannalta nähdä, että yksi meistä pystyy pelaamaan aivan lajinsa absoluuttisella huipulla sen parhaassa seurajoukkueessa maailman parhaan pelaajan rinnalla alan kovimmassa sarjassa.

Kyseessä ovat tietenkin: NHL, Edmonton Oilers ja Wayne Gretzky – kera Jari Kurrin.

Siihen asti meikäläisistä parhaat eli Lauri Mononen, Veli-Pekka Ketola ja Matti Hagman olivat käyneet kokeilemassa ison veden takana. He olivat tienavaajia, tärkeitä sellaisia, mutta sittenkin vain tienavaajia. Hagman lienee kaikkien aikojen paras suomalainen jääkiekkoilija yksilötaidoiltaan, mutta hänen kohtalokseen koitui saman seuran vielä parempi sentteri, Gretzky.

Kurri osoitti, että suomalainen jääkiekkoilu oli tuottanut hänen muodossaan pelaajan, joka pystyy pelaamaan aivan parhaiden kanssa voittavaa jääkiekkoa. Siitä syntyi tarvittava koko järjestelmää auttava ja kultivoiva suorastaan kollektiivinen itseluottamus, johon tukeutuen seuraavat Amerikan mantereen valloittajat saattoivat lähteä Härmästä omalle polulleen päät pystyssä ilman uhkaa menestymisen lasikatoista.

Suomalaisen jääkiekkoilun vinkkelistä Kurriin liittyy vieläpä se ylivertainen – täkäläiseen lätkäidentiteettiin liittyvä – ulottuvuus, että hänen uransa alkupuoli NHL:ssä Edmontonin paidassa kiinnittyi yhteistyön jääkiekkoon Gretzkyn kanssa. Saimme todistaa, mitä on parhaimmillaan yhteistyö lätkässä sekä parivaljakon että koko viisikon kesken.

Uran jälkimmäinen puoli NHL:ssä sisälsi Kurrin henkilökohtaisten saavutusten osalta sen merkittävän vaiheen, jossa hän kykeni pelaamaan erinomaista jääkiekkoa myös ilman Gretzkyn kanssa jaettua ketjutoveruutta.

Jos olenkin eri aikoina myöntänyt omalta osaltani kaikkien aikojen parhaan suomalaisen jääkiekkoilijan tittelin muulle kuin Kurrille, käännän takkini ja korjaan nyt erehdykseni. Kurri on, kiistatta, kaikkein aikojen paras. Korjaukseni perusta on siinä ymmärryksessä, jossa teen kunniaa paitsi yksilön taidoille myös yhteistyön pelaamisen taidoille – peliuran kokonaisvaikutusta muulle yhteisölle visusti unohtamatta. 

Lue myös:

    Uusimmat