Ongelmanratkaisua brittiläisittäin: Kuppi teetä auttaa hankalissa tilanteissa

Finnish-British Societyn toiminnanjohtaja Tuija Peussa edistää työkseen brittikulttuurin tuntemusta sekä englannin kielen opiskelua. Lue, miten Isossa-Britanniassa useita vuosia asunut Peussa kuvailee maan ihmisiä ja tapoja.

- Briteillä on kuiva huumorintaju, johon yhdistyvät usein erilaiset sanaleikit, kuten sanoilla "pelailu".

- Lämpömittaria Isossa-Britanniassa ei juuri tunneta. Jos aurinko paistaa, ihmisillä on päällään vähän vaatetta − vaikka olisi talvi ja miinusasteita. Kun on pilvistä, vedetään päälle paksu takki.

- A nice cup of tea, kupponen kuumaa, auttaa aina asioiden sujumiseen. Esimerkiksi kotiin tuleville korjausmiehille on parasta tarjota aluksi kupponen, niin hommat sujuvat huomattavasti paremmin. Sama pätee pulmatilanteissa yleensä. Kuppi teetä auttaa pohtimaan ja ratkomaan hankalia tilanteita.

- Asioiden hoitaminen kestää ikuisuuden ja vaatii monia yhteydenottoja, kun aikataulut ovat mitä sattuu. Vaatii pitkämielisyyttä yrittää esimerkiksi viedä jotain remonttihommaa loppuun.

- Briteille on tyypillistä ystävällisyys ja halu keskustella vieraidenkin kanssa. Paikalliset ovat ainakin näennäisesti kiinnostuneita muista maista ja kulttuureista. Suosituin small talk -aihe on tietysti säätila.

- Joka paikassa on aina tarjolla kolmioleipiä ja crisps, perunalastuja. Ne muodostavat vakiolounaan sekä aikuisille työpaikoilla että koululaisille.

- Briteille tyypillistä on myös keksien syönti. Koulussa lapset oikein opettelevat erottamaan erilaiset keksit: mikä on biscuit, cookie, short bread ja niin edelleen.

- Maassa vallitseva "jalkapallohulluus" johtaa siihen, että jokainen britti kannattaa jotain joukkuetta ja seuraa fanaattisesti oman joukkueen otteita.

- Britit haluavat osallistua erilaisiin hyväntekeväisyyskampanjoihin. He ovat valmiita pelleilemään ja järjestämään mitä ihmeellisimpiä asioita kerätäkseen rahaa hyvään tarkoitukseen. Monilla on myös oma charity, hyväntekeväisyysjärjestö, jota tukee.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja