Mainos

Omistajaohjaus: "Tulospalkkiot maksetaan tuloksesta"

Valtio-omistaja vakuuttaa, että toimitusjohtajia palkitaan silloin, kun yhtiön tulos on hyvä. Katsoimme tuloksia niissä yhtiöissä, joiden toimitusjohtajat kasvattivat kokonaistulojaan eniten.

Valtioneuvoston omistajaohjausosasto julkisti eilen kattavan selvityksen valtio-omisteisten yhtiöiden toimitusjohtajien palkoista ja palkkioista. Eniten olivat nousseet valtio-omisteisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien kokonaistulot. Pääosin heidän tulonsa ovat nousseet palkkioiden ansiosta.

Valtion omistajaohjaus vakuuttaa, että tulospalkkiota maksetaan hyvistä tuloksista.

–Viime vuodesta tähän vuoteen palkitsemiskehitys on ollut maltillista, sanoo finanssineuvos Petri Vihervuori valtioneuvoston kansliasta.

–Yhtiöt palkitsevat johtoaan tuloksesta. Kun yhtiö tekee hyvän tuloksen, saadaan tulospalkkioita. Jos tulos on negatiivinen, ei saada tulospalkkioita.

Johdon palkitsemisesta päättää yhtiön hallitus.

–Siellä on se osaaminen ja ymmärrys siitä, millä tavoin yhtiön tavoitteita täytyy palkkion saamiseksi saavuttaa. Osakeyhtiöiden tulospalkkioita ei makseta verovaroista, Vihervuori muistuttaa.

MTV uutiset tarkasteli palkkioiden nousua niissä valtio-omisteisissa yhtiöissä, joissa toimitusjohtaja oli pysynyt viimeiset kaksi vuotta samana.

VR: palkkio nousi, liikevaihto ei

Kokonaan valtion omistaman VR-Yhtymän toimitusjohtajan Mikael Aron tulospalkkio nousi toissavuodesta merkittävästi. Viime vuoden töistä Aro sai yli 250 tuhannen euron tulospalkkion, kun edellisvuonna palkkio oli ollut noin 40 tuhatta euroa.

VR:n vuosiraportin mukaan liikevaihto laski hiukan edellisvuodesta. Liikevoitto nousi 70:een miljoonaan euroon edellisvuoden noin 52:sta miljoonasta eurosta. VR:n oman pääoman tuotto oli viime vuonna noin 4,5 prosenttia, mitä ei voida pitää hyvänä.

Neste palkitsi, tulos parani

Kun mukaan lasketaan sekä selvityksessä kerrottu kiinteä vuosipalkka, tulospalkkio että pitkän tähtäimen kannustin, eniten kokonaistulot nousivat Nesteen toimitusjohtajalla Matti Lievosella

Lievosen peruspalkka pysyi samana, mutta hänen palkkionsa nousivat. Vuoden 2013 työstä Lievonen sai vajaan 230 tuhannen euron tulospalkkion ja pitkän tähtäimen kannustimia yli 800 tuhatta euroa. Edellisvuonna Lievonen sai palkkioita yhteensä vajaat 400 tuhatta euroa.

Nesteen vuosikertomuksen mukaan tulos ennen veroja parani 141 prosenttia ja oli viime vuonna 561 miljoonaa euroa. Oman pääoman tuotto nousi 6,3 prosentista 19,2 prosenttiin.

Valtio omisti viime vuonna Nesteestä 50,1 prosenttia.

Sampo: miljoonapalkkiot, miljarditulos

Sammon Kari Stadighin kokonaiskompensaatio kasvoi edellisvuodesta 44 prosenttia, mikä selittyy pääosin palkkioilla. Stadighin tulospalkkio ja pitkän tähtäimen palkkiot kasvoivat vuodessa noin miljoonalla eurolla. Selvityksen mukaan Stadigh sai viime vuodelta yli 2,6 miljoonan euron palkkiot.

Sammon vuosikertomuksen mukaan konsernin tulos ennen veroja oli 1,67 miljardia euroa. Toimitusjohtaja Stadigh nosti nosti esiin vahinkovakuutustoiminnan tuloksen ennen veroja - 929 miljoonaa euroa - kaikkien aikojen parhaana. Oman pääoman tuotto Sampo-konsernissa oli 13,8 prosenttia, laskua edellisvuodesta noin 6 prosenttia.

Tarkasteluvuonna 2013 valtio omisti Sammosta 14,2 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.