Omakotitalon kellarihuoneen muutos

Muutoksen suunnitteli sisustusarkkitehti Pirkko-Liisa Topelius, 050-5179481, pirkko-liisa.topelius@kolumbus.fi

Muutoskohteemme ongelma on uusissa omakotitaloissa hyvin tyypillinen. Joku tila, tässä tapauksessa kellarihuone, jää suunnittelematta ja sinne vain ajautuu asioita: isännän kakkostyöpiste, lapsen peli- ja leikkitila, oleskelu, vierasmajoitus, säilytys... siis ties mitä.

Tila kaipasi jäsentelyä, jonkinlaista haltuunottoa.Uuden talon viimeistelytyöt niin maalausten, listoitusten kuin heloituksenkin osalta suoritettiin loppuun.

Perheen äidin feng shui-harrastus vaikutti tyylin valintaan. Tilaa ei voinut kokonaisuudessaan aloittaa alusta ja suunnitella em. periaatteiden mukaan mutta feng shui-ajatuksia sovellettiin tilasuunnitteluun.

Suurin tilallinen muutos on, että olemassaoleva yhteys ulos "avattiin", toisin sanoen ulko-ovi varustettiin ikkunalla.

Säilytys oli saanut suhteettoman näkyvän osuuden huoneessa. Feng shuin ensimmäisiä periaatteitahan on saattaa asiat paikoilleen, järjestellä ja luopua turhasta. Tällä menetelmällä säilytystiloja ja säilytettävää tavaraa saatiin vähennettyä.
Säilytystilat jäsenneltiin järkevämmin uudelleen. Viereinen ilmastointikonehuone varustettiin asianmukaisesti ja osa tavaroista siirrettiin sinne, osa laitettiin kierrätykseen. Monitoimihuoneen säilytystilat erotettiin terästankoon purjerenkain kiinnitetyllä, paksulla, luonnonvalkoisella puuvillasatiiniverholla ja näkyville hyllyille sijoitettiin kauniita koreja.

Isännän kotityöpiste oli rakennettu, kuten tyypillistä on, erilaisista, eri paikoista kulkeutuneista kalusteista. Nyt hänelle rakennettiin uusi ergonominen työpiste. Työpiste koostuu kahdesta samankokoisesta, pyörillä varustetusta pöydästä. Kannet ovat lakattua vaahteraa ja runko terästä. Työpisteeseen kuuluu "hissillä" varustettu tietokonevaunu, niinikään vaahteraa ja terästä, vaahterapuiset laatikosto ja säilytyskaappi. Myös laatikosto on varustettu pyörillä.

Samaan kalustesarjaan kuuluu pojan ja kavereiden peli-tv:tä varten hankittu pyörillä liikkuva vaunu. Pelit pelataan taljan päällä tyynyillä istuen.

Oleskelu- ja leikkiryhmä muodostuu mummon vanhoista talonpoikaiskalusteista, jotka kunnostettiin.Sivustavedettävän sängyn päälle ommeltiin "välly" puuvillakankaasta, joka vuorattiin ja reunustettiin tekokarvalla. Tyynyjä ommeltiin niin puuvillasatiinista kuin vällykankaastakin, samoin tekokarvasta.Huoneen sisääntuloon ja oleskeluryhmän alle sijoitettiin kantatut sisal-matot.

Tilaa sisustettaessa pyrittiin noudattamaan feng shui-periaatteita. On pyrittävä tasapainoon, niin että naispuolinen jin- ja miespuolinen jang ovat tasapainossa. Tila oli aikaisemmin varsin jang-voittoinen. Nyt huonetta pehmennettiin tekstiilein: verhot, välly, tyynyt ja loisteputkivalaisinten varjostimet tuovat jin-energiaa. Samaa voisi sanoa emännän lahjaksi saamista taideteoksista. Sensijaan kynttilät ja halkokasa edustavat positiivista jang-energiaa.

Feng shuin mukaan huoneessa täytyy olla edustettuna viisi peruselementtiä maa ( sisalmatot, talja), vesi (vesikannu), tuli (kynttilät), puu (halot, puuhevonen, puukalusteet, korit) ja metalli(koneet, säilytyslaatikot,kalusterungot)
Feng shui perustuu chi-energian vapaaseen virtaamiseen, ellei se onnistu, chi'tä autetaan ripustamalla kristalli keskelle ikkuna-aukkoa...

Työpisteen Club8- kalusteet:
2 pöytää, laatikosto, säilytyskaappi, konevaunu, tv-vaunu, työtuoli, 1.200,-

Vepsäläinen Oy, Vantaa 09 - 85530210

Verhot tankoineen, välly, tyynyt, lampunvarjostimet ja asennus 915,-
Decorama Oy/Anu Niemi, puh. 09 - 41531200


Sisalmatot 420 ,-
VM-Carpet Oy, puh. 06-3670700

Talja 580,-
Casuarina Decor, Helsinki puh.09-68558580

Mummon kalusteiden kunnostus 50 ,-
Ikaalisten Oikotien Pienkodin asukkaat, puh. 03-4506276

Puuhevonen 20,-
Kynttilälyhdyt 35,-

Pentik 09 - 6949884

Korit, peltilaatikot, fleece-huopa,
IKEA Oy, Espoo 09 - 34829400

Osa koreista á 20,-
Sisustus Nalle Oy, Helsinki 09-6943900

Feng shui -tietoa löytyy mm. kirjasta:
Stephen Skinner ja Mary Lambert: Kodin feng shui, suom. Ritva Lassila, Suomessa Kustannusosakeyhtiö Otava, 2001


(t.i.l.a. osa 12, 30.3.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja