Omakotitaloasuja – näillä vinkeillä pienennät sähkön ja veden kulutusta!

Lämmitysmuodon valinta ja eristäminen ovat tärkeimpiä keinoja kodin asumiskustannusten pienentämiseen, mutta myös pienemmillä asioilla on merkitystä.

Eristämisellä ja lämmitysmuodon valinnalla on eniten merkitystä talon kulutukseen. Muilla pienillä keinoilla, kuten hanojen vaihdolla ja huonelämpötilan alentamisella, on kuitenkin myös merkitystä asumiskustannusten kokonaisuuteen. Olisiko aika tiivistää ikkunat tai kiinnittää huomiota veden kulutukseen?

Tiivistä ikkunat ja ulko-ovet

Ikkunoiden ja ulko-ovien kautta saattaa kulua huomattava määrä lämpöä, huonojen tiivisteiden vuoksi lämpöhukka voi olla jopa 20 prosenttia.

Niin vanhat kuin uudetkin ikkunat kannattaa tiivistää ja tiivisteet tulisi tarkastaa vuosittain. Tiivistämisestä voit lukea lisää täältä.

Kaksoishuuhtelu wc-pönttöön

Asentamalla kaksoishuuhtelun wc-pönttöön voi säästää vesilaskussa huomattavastikin, sillä vanha istuin saattaa viedä jopa 10–12 litraa vettä huuhtelua kohden, kun kaksoishuuhtelussa vettä kuluu keskimäärin 2–6 litraa.

Suihkutteluun tolkkua

Lämmintä vettä on helppo säästää pienillä muistisäännöillä: Vältä pitkiä suihkuja ja katkaise suihku aina esimerkiksi saippuoinnin ja muiden toimenpiteiden ajaksi.

Hanojen ja suihkupäiden vaihto

Vanhan suihkuppän korvaaminen ekosuihkulla voi parhaimmillaan jopa puolittaa perheen vedenkulutuksen. Myös hanaan asennettava virtauksenrajoitin voi vähentää veden tuhlausta huomattavasti. Muutaman euron rajoittimen asentaa noin viidessä minuutissa.

Alenna huonelämpötilaa

Monessa perheessä elellään totutusti liian korkeassa huonelämpötilassa ja alentamalla sitä muutamalla asteella, saadaan selvää säästöä. Oikea huonelämpötila oleskeluhuoneissa on noin 21 astetta. Makuuhuoneissa sen sijaan nukkuu paremmin hieman viileämmässä, joten Motiva suosittelee sinne 18–20 asteen huonelämpötilaa.

Muuta kulutustottumuksiasi

Valot päällä joka huoneessa? Saunapäivä joka päivä? Kulutustottumuksia muokkaamalla voi muuttaa lukemia sähkölaskussa. Lisää

Olisiko aika vaihtaa kiertovesipumppu?

Vanhan kiertovesimpumpun vaihtaminen uuteen kannattaa, sillä nykytekniikalla voidaan säädellä automaattisesti tarvittava voima ja sähkövirta. Uuden pumpun saa asentaa myös itse ja se voi antaa vuodessa jopa 70 euron säästön sähkölaskussa riippuen siitä, minkä verran nykyinen pumppusi käyttää.

Ilmanvaihtoon huomiota

Jos ilmanvaihto toimii huonosti on ilma sisällä kosteampaa, jolloin huoneiden lämpötila tuntuu kylmemmältä. Tarkastamalla ilmanvaihtoa säästät myös terveyttäsi, sillä sisäilmaongelmat helpottavat. Tämän lisäksi voit säätää huoneiden lämpötilaa muutamaa astetta kylmemmäksi, sillä kuiva ilma tuntuu asukeista lämpimämmältä.

Lähteet:

Talosi-kirjasarja, Säästä energiaa (Bonnier), Teeitse.com, Energiatohtorit ja Remonttimestarin kotisivut
Motiva.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat