Olisiko aika tiivistää ikkunat ja säästää selvää rahaa?

Ovien ja ikkunoiden kautta saattaa karata suurikin määrä lämpöä harakoiden nautittavaksi. Siksi niiden tiivisteet kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin ja uusia, mikäli ikkunan edessä tuntuu vetoa tai kylmää ilmaa tulee sisälle. Huonojen tiivisteiden vuoksi kodin lämpöhukka kasvaa jopa 20 prosenttia, mikä taatusti näkyy myös lämmityskustannuksissa.

Tiivistäminen pitää paitsi lämmön sisällä, myös melua, kosteutta ja likaista ulkoilmaa kodin sisäpuolella. Tiivisteet tulisi tarkastaa joka vuosi, mutta vähintään viiden vuoden välein.

Tiivistemateriaalin valinta

Uusimisprojektin yhteydessä on otettava huomioon myös materiaalien kestävyys ja laatu, sillä niissä voi olla huomattavia eroja ja ne kestävät materiaalista riippuen muutamasta vuodesta kymmeneenkin vuoteen: Ympäristöystävällinen ja pitkäikäinen valinta on TPE-tiiviste, sillä sen kesto on noin 12–15 vuotta.

Tällä hetkellä yleisin tiiviste on edullisempi EPDM-tiiviste, jonka kesto sen sijaan on noin 4–8 vuotta. Pitkäikäisin tiiviste on silikonitiiviste, joka on hieman kestävämpää kuin TPE-tiiviste.

Hintaa ja käyttöikää tärkeämpi on kuitenkin materiaalin paksuus: tiivisteen pitää olla niin paksua, että se tiivistää raon leveimmän kohdan, mutta ei vaikeuta ikkunan sulkemista. Tiivisteen valintaan kannattaa pyytää apua joko ikkunoiden valmistajalta tai rautakaupasta.

Jos tarvittavan tiivisteen paksuus vaihtelee huomattavasti, voi paras vaihtoehto olla silikonilla liimattava silikoonitiiviste, sillä sitä voi tarvittaessa leikata veitsellä tai saksilla raon mukaisesti.

Tiivistä oikein:

  • Millainen ilmanvaihtojärjestelmä talossa on käytössä? Kysy ikkunoiden ja ovien valmistajalta, miten tiivistäminen kannattaa tehdä ja millainen materiaali on sopivin.
  • Suuret ja raskaat ikkunat on helpompaa tiivistää paikallaan. Jos tiivistäminen tehdään kesällä ja ikkunat ovat kevyitä, voidaan ne myös nosta saranoiltaan ja tiivistää pöytätason päällä.
  • Irrota vanhat tiivisteet esimerkiksi puukon avulla. Puhdista karmit pölystä, irtomaalista ja liasta huolellisesti.
  • Tarkasta pakkauksesta, onko siinä erillisiä ohjeita tiivisteen kiinnittämiseen, sillä ne voivat vaihdella.
  • Leikkaa jokaista sivua varten pätkä tiivistenauhaa ja se saa tässä vaiheessa olla mieluummin liian pitkä kuin lyhyt. Varo kiristämästä nauhaa, kun tarkistat sopivaa pittuuta.
  • Kiinnitä tiiviste saranapuolella karmihuulloksen sisäpintaan. Koska tiivisteet ovat itseliimautuvia kiinnitä sitä vain pätkä kerrallaan, jotta sinun on helpompaa asentaa tiivistettä.
  • Kiinnitä tiiviste tämän jälkeen muihin sivuihin. Vaakasivut kannattaa tiivistää yleensä viimeiseksi, jotta nauhan saa asetettua ikkunaan oikein.
  • Seuraa tilannetta tiivistämisen jälkeen: Jos esimerkiksi lasin sisäpinta kostuu, on huoneiston ilmanvaihto riittämätön ja tiivisteitä täytyy hieman keventää. Poista silloin tiivistettä pieni pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta. Tiivisteet ovat liian tiiviit myös, jos ulkolasi jäätyy tai kostuun. Tällöin kannattaa myös poistaa noin 3 senttimetrin pätkä tiivistettä ylhäältä ja alhaalta, mutta on kuitenkin varottava, että tiivisterako ei jää liian suureksi, jotta sisälasi ei jäädy.
  • Jos sisä- ja välipuitteiden väli kostuu, ei ikkunalasi ole enää riittävän tiivis, jolloin tiivistäminen on tehtävä uudestaan tai lasi vaatii uuden kittauksen.

Lähteet: Tiivistysopas.fi, Talosi-kirjasarja: Säästä energiaa (Bonnier 2012) ja Yhteishyvä: Ikkunoiden tiivistäminen

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat