Omakotiasumisen tila ja tulevaisuus Suomessa

Omakotipäivää vietetään perinteisesti eri puolilla maata. Tänä vuonna päätapahtuma on Oulussa, missä pidetään seminaari aiheena omakotiasuminen pohjoisesta näkökulmasta. Ouluhan on Suomessa tunnettu pientalokaupunki. Tapahtumia on muillakin paikkakunnilla - hauskimmasta päästä ehkä Kouvolassa, jossa paikallinen omakotiyhdistys järjestää linnunpönttörakennustalkoot teemana "oma koti siivekkäille." Varkaudessa puolestaan pidetään maankäyttöä ja kaavoitusta käsittelevä seminaari.

Minkälainen on omakotiasukkaan asema tänä päivänä iloineen ja murheineen?
Näin vastaa toiminnanjohtaja Juhani Nenonen Suomen omakotiliitosta:

"Omakotiasukkaat ovat luullakseni sinänsä tyytyväisiä asumiseensa. Onhan omakotiasuminen tutkimuksien mukaan suomalaisten tavoiteasumismuoto ja antaahan se aika paljon mahdollisuuksia toteuttaa itseään - nyt kun lumet sulavat ja pääsee pihalle raaputtelemaan maata, jo pienikin piha tuottaa tyydytystä.

Surunaiheita löytyy myöskin. Kaikkia koskettava on verotus, joka kohtelee omakotiasumista epätasapuolisesti.Kun asunto-osakkeesta peritään 1.6% varainsiirtovero, omakotitaloista ja kiinteistöistä yleensä peritään 4% vero. Tähän ei ole mitään järkevää syytä."


Jos kerran ihmiset haluavat asua omakotitalossa, miksi koneisto tuottaa koko ajan aivan muunlaista asuntokantaa?

"Tätätkin on selvitetty - tosin niukanlaisesti. Saamiemme selvitysten mukaan pahimmaksi pullonkaulaksi mainitaan yleensä kaavoittaminen. Toisin sanoen Suomesta puuttuu omakotitontteja, ja pientalorakentamiseen suunniteltuja tontteja yleensäkin - onhan se aika nurinkurista, että Euroopan harvimpaan asutussa maassa on tonttipula..."


Onko omakotiliitolla ehdotuksia asian edistämiseen?

"No varmasti keinoja on paljon. Nyt olisi syytä ryhtyä ihan kuntien tasolla tonttitalkoisiin - tuottamaan sellaisia tontteja, joita suomalaiset todellisuudessa haluavat. Muutenkin rakentamisen prosessi olisi suunnattava
ottamaan paremmin huomioon asukkaat. Asiakaslähtöisyydestä puhutaan muillakin elämisen alueilla. Miksi ei sitten myös asumisessa?

Ja kaavoituksessa harras toivomus: hyvät kunnanisät - kaavoittakaa niitä omakotitalotontteja, koska niille on kysyntää!"


Tänä päivä puhutaan paljon tiiviistä ja matalasta rakentamisesta.Minkälaisia ajatuksia se omakotiväessä herättää?

"Se herättää varmasti kahdenlaisia ajatuksia. Ensnnäkin on myönteistä sen huomion tekeminen, että suomalaiset eivät välttämättä ole kerrostalokansaa. He eivät halua asua kerrostaloissa vaan nimenomaan matalissa ja pienissä taloissa. Mutta toisaalta juuri tuon sanaparin toinen osa - tiivis -herättää
ristiriitaisia tunteita. Kuinka tiiviiksi se asuminen viedään, että se on vielä viihtyisää ja siinä säilyvät yksilölliset ja omakotiasumiseen liittyvät piirteet?"


Moni kaipaa 2000-luvun versiota hyväksii koetusta rintamamiestalosta. Miten semmoinen voisi löytyä?

"Me olemme ajatetlleet kolmevaiheista menettelyä. Kysymme omakotiliiton jäseniltä lehden välityksellä kokemuksia ja ideoita omakotiasumisesta etsien parhaita puolia, mitä voitaisiin toteuttaa. Pohdimme myös asiaa omakotimessujen yhteydessä järjestettävässä seminaarissa, jonne olemme kutsuneet alan harrastajia ja ammattilaisia pohtimaan omakotiasumisen ideaa - tyyppitalomallia toteutettavaksi jatkossa ja tältä pohjalta. Kolmanneksi kutsumme ammattilaisia suunnittelukilpailuun, jossa koetetaan luoda sellainen tyyppitalo joka olisi kansantalo - semmoinen tulevaisuuden uusi rintamamiestalo."

Lue myös:

    Uusimmat