Oma perhe karttaa yhteisön vaatimuksesta – entisen Jehovan todistajan tarina

Uskonyhteisöstä erottaminen voi mullistaa koko elämän. Pahimmassa tapauksessa se saattaa merkitä ystävien ja jopa perheen menettämistä.

39-vuotias Joni Valkila erotettiin Jehovan todistajista 22-vuotiaana.

–  Olin 16-vuotias kun aloin epäillä uskoani. Ihmettelin esimerkiksi, miksi Jumala tappaisi kaikki muut paitsi Jehovan todistajat. Vedenpaisumustarina alkoi myös nykytietojen mukaan tuntua mahdottomalta. Lopullinen erottamiseni syy oli seurustelu tytön kanssa, joka ei kuulunut Jehovan todistajiin.

Valkila erotettiin sen jälkeen, kun häntä oli kuulusteltu Jehovan todistajien omassa oikeuskomiteassa. Nykyisin hän toimii Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtajana. Yhdistys tukee ihmisiä, jotka ovat erilaisten uskontojen uhreja.

–  Olen ollut yhdistyksessä mukana jo 16 vuotta. Olen kuullut vertaisryhmissä satojen entisten Jehovan todistajien, helluntailaisten ja vanhoillislestadiolaisten tarinoita.

Jehovan todistajista eroaminen tai erottaminen on Valkilan mukaan aina traumaattista.

– Erottamisen jälkeen kukaan ei saa viettää aikaa kanssasi. Ei edes oma perheesi. Paineen alla moni murtuukin ja palaa, vaikka ei edes uskoisi yhteisön uskonnollista oppia.

Valkila ei murtunut. Hän on ollut "omillaan" jo 17 vuotta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat