Olympiastadionin uudistus etenee – haaveena puiset kuppipenkit

Havainnekuva Olympiastadionista sisäpuolelta. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto K2S.
Havainnekuva Olympiastadionista sisäpuolelta. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto K2S.Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto K2S
Julkaistu 10.10.2013 18:05(Päivitetty 10.10.2013 18:09)
Toimittajan kuva

Antti Mälkönen

antti.malkonen@mtv.fi

AnttiMalkonen

Helsingin Olympiastadionin uudistamisen suunnittelu etenee kiivasta vauhtia. Konkreettisesti uudistus- ja kunnostustöitä on tarkoitus päästä tekemään vuoden 2016 alussa.

Konkreettisia ja valmiita suunnitelmia ei toistaiseksi ole vielä olemassa, mutta suunnittelun lähtökohtana on saada aikaan monikäyttöinen ja toimiva kokonaisuus. Käytännössä osin pahoin rapistuneen Olympiastadionin kunnostuksen ohella halutaan siitä tehdä nykyaikainen kokonaisuus, joka palvelisi sen kaikkia käyttäjätahoja tehokkaasti.

– Tiloilla olisi monta käyttötarkoitusta. Päivisin ne voivat olla esimerkiksi kokoustiloina, iltaisin liikuntatiloina ja tapahtumissa sitten erilaisina vieraanvaraisuustiloina, Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen sanoo.

Parhaillaan stadionin uutta ilmettä suunnitellaan monikansallisena arkkitehtityötä.

– Kyllä hanke on innostava projekti, johon on koottu Suomen parhaat voimat, mutta myös ulkomaalaista osaamista, kertoo projektipäällikkönä toimiva arkkitehti Kimmo Lintula pääsuunnittelun toteuttavasta arkkitehtitoimisto K2S:sta.

Olympiastadionin suunnittelutyön kimpussa on tällä hetkellä noin 10-15 arkkitehtia täysipäiväisesti. Suunnittelun osalta valmista pitäisi olla vuoden kuluttua syksyllä, jonka jälkeen hankkeen toteutusosan rahoituksesta päätetään lopullisesti.

Olympiastadionin perusparannus on kirjattu Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan. Rahoitus on suunniteltu toteutettavan puoliksi valtion ja puoliksi Helsingin kaupungin varoilla.

Katettu katsomo ja loivemmat kaarteet

Näkyvimmin stadionin uudistus tulee näkymään uusina katettuina katsomoina. Tämän hetken suunnitelmien mukaan katsomot tultaisiin kattamaan lähes kokonaan. Suunnitelman mukaan nykyinen D-katsomon kateosuus jatkuisi molemmin puolin kohti betonikatteista A-katsomoa. Uusi kateosuus ei kuitenkaan tulisi kiinni vanhaan betonilippaan, vaan A-katsomon päätyyn jäisi lyhyehkö kattamaton osuus molemmin puolin.

Olympiastadionin katsojakapasiteetti tulee uudistuksen myötä pienentymään uusien poistumisteiden ja kasvavan istuinleveyden myötä. Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innasen mukaan stadionin nykyinen noin 40 000 katsomopaikan kapasiteetti pienentyy 35 000 - 39 000 katsomopaikan välille.

– Nykyinen istuinleveys on todella kapea ja sitä on pakko kasvattaa jonkin verran. Jokaisesta istumapaikasta kuitenkin taistellaan, Innanen lupaa.

Uudistuksen yhteydessä päästään eroon myös stadionin poikkeuksellisen jyrkistä juoksuradan kaarteista. Uusia tiloja tullaan rakentamaan stadionin alle, mikä vapauttaa osaltaan tilaa katsojien käyttöön. Stadionin kierrettävyys ja kulku ovatkin yksi keskeisistä uudistuksen parannuksista.

Uutta puu-innovaatiota etsitään

Puu tullee näkymään vahvasti myös uudistuneen Olympiastadionin ulkonäössä.

– Uskoisin, että puun näkyminen on ollut myös alkuperäinen tarkoitus ja sitä tullaan varmasti myös kunnioittamaan, Maija Innanen kertoo.

Nykyisen D-katsomon katteen näkyvä pinta on myös puuta. Tämänhetkisissä suunnitelmissa myös uuden kateosuuden pinta olisi puusta.

– Kun alkuperäinen kate on betonia ja uudempi kate puuta, niin tuskin arkkitehdit edes haluaisivat enää kolmatta materiaalia uuteen katteeseen, Stadion-säätiön puheenjohtaja Otto Lehtipuu uskoo.

Niin Stadion-säätiössä kuin suunnittelua toteuttavissa arkkitehtitoimistoissa puu haluttaisiin nähdä myös uusittavien katsomoiden materiaalia - uudessa uniikissa muodossaan.

– Jos nyt löytyisi suomalaista innovaatiota yhdessä meidän kanssa, että meille löytyisi jokin puuistuin, yksityisistuin puumateriaalista, joka olisi paloturvallinen ja kestävä sekä myös mukava istua, Innanen kaavailee.

Uudenlaisen kuppi-istuimen suunnittelu lähti Stadion-säätiön puheenjohtaja Otto Lehtipuun mukaan liikkeelle, koska perinteisten urheilustadioneiden kuppi-istuimien ei katsottu soveltuvan historiallisen Olympiastadionin henkeen.

– Mitään konkreettista ei ole vielä, mutta kovasti innostuneena asiaan vihkiytyneet ovat lähteneet tätä miettimään. Ehkä siitä olisi onnistuessaan jopa kansainväliseksi vientituotteeksi, Innanen toivoo.

Uudistuneen Olympiastadionin on tarkoitus valmistua vuoden 2018 aikana.

Olympiastadionin uudistamisen suunnittelu etenee. Havainnekuvassa näkuvät uusi kate ja aiempaa selvemmät kulkuväylät. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto K2S.Olympiastadionin uudistamisen suunnittelu etenee. Havainnekuvassa näkuvät uusi kate ja aiempaa selvemmät kulkuväylät. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto K2S.Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto K2S

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa