Olutasiantuntija: Tämä olut on suomalaisten kansallisaarre

Vaikka suomalaiseen olutmakuun on jo vuosisatoja sopinut vaalea lager, sahti on asiantuntijan mukaan se aito ja oikea suomalainen perinneolut.

Olutasiantuntija Mikko Salmen mukaan ensimmäiset suuret panimot rantautuivat Suomeen noin parisensataa vuotta sitten. Olutta ei kuitenkaan vielä tuolloin pantu täysin suomalaisten oppien mukaan, vaan apua haettiin muiden maiden ammattitaidosta.

– Ensimmäiset suomalaispanimoiden panimomestarit olivat pääosin saksasta tai muualta Keski-Euroopasta omaa tietotaitoaan jakamaan tulleita asiantuntijoita, Salmi kertoo.

Salmen mukaan 1800–luvun Keski-Euroopassa suosituin olutlaatu oli yhä vieläkin suomalaisten sydämissä paikkansa pitävä vaalea lager, jonka valmistusta panimomestarit opettivat myös suomalaispanimoille. Nykyään vaaleaa lager-olutta nautitaankin hyvällä halulla ympäri maailman.

Ulkomaalaiset haluavat sahtia

Ennen vaalean oluen saapumista Suomeen, maassamme suosittiin perinteikästä tummaa sahtia. Lagerit alkoivat kuitenkin jyrätä olutmarkkinoita heti saapumisensa jälkeen.

– Vanha ja perinteinen sahti on suomalaisten kansallisaarre, vaikka sen suosio onkin nykypäivänä huomattavasti vähäisempää. Sahti on tuoreeltaan nautittava juoma, joten sen säilyvyyskin on melko huonoa. Ennen sahtia valmistettiin esimerkiksi talkoisiin ja muihin juhliin.

Salmen mielestä suomalaiset arvostavat sahtia nykypäivänä liian vähän. Sen sijaan miehen ulkomailta Suomeen saapuvat kollegat kyselevät kiinnostuneina sahdin perään.

– Sahtia on todella vaikeaa hankkia, sillä sitä valmistaa vain muutama pientuottaja. Sitä en kuitenkaan tiedä, kuinka moni suomalainen valmistaa sitä kotonaan, mies nauraa.

Paula Koski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja