Liiallinen oluen tai veden juominen aiheuttaa viikoittain vesimyrkytystapauksia. Vesimyrkytys voi pahimmillaan johtaa kuolemaan, kertoo sisätautien poliklinikan osastonylilääkäri Jorma Salmi Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.
Paljonko on liikaa, kun puhutaan vedenjuonnista?
– Litramäärää ei voi suoralta kädeltä sanoa, sillä se riippuu siitä, miten seerumin natriumpitoisuus käyttäytyy. Veden- tai oluenjuonnilla on kuitenkin mahdollista laskea seerumin natriumpitoisuutta niin paljon, että oireita alkaa tulla. Jos esimerkiksi juo viisi litraa vettä kerralla, oireita tulee varmasti, Jorma Salmi sanoo.
– Vesimyrkytyksen oireita ovat sekavuus, tajunnanhäiriöt, epätarkoituksenmukainen käyttäytyminen sekä kouristelut.
Mitä tehdä, jos huomaa itsessään vesimyrkytyksen oireita?
– Yleensä nämä ihmiset eivät sitä itse huomaa, vaan heidät tuodaan sairaalaan. Kuolemantapauksia sattuu onneksi hyvin harvoin, sillä vesimyrkytystä osataan kyllä hoitaa. Ei tämä kansansairaus ole, mutta viikoittain näitä tapauksia tuodaan.
Mitä vesimyrkytys aiheuttaa, ja miksi ihmiset juovat liikaa vettä tai olutta?
– Alkoholinkäyttöön on tietysti omat syynsä, mutta veden liialliseen juomiseen liittyy psykiatrisia syitä. Jos niin sanotusti ämpärillinen vettä menee kerralla, natriumtaso voi tippua 100–105 paikkeille, kun se normaalisti on 132. Se johtaa aivotoiminnan heikkenemiseen, ja siitä seuraa aivopöhö, joka voi olla hengenvaarallinen.
Myös tilanteen korjaaminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia.
– Natriumpitoisuutta korjatessa on vaara, että pitoisuus nousee liian nopeasti viitealueelle, jolloin tulee aivoturvotusta. Siitä voi seurata pysyviä aivovaurioita.
Paljonko vettä pitäisi sitten juoda kesähelteillä?
– Kuivuminen ei ole hyväksi, vaan veden juominen pieninä määrinä on tärkeää, varsinkin jos harrastaa liikuntaa. 45–60 minuutin välein on hyvä juoda pari kolme desilitraa vettä, mutta viittä litraa ei pidä juoda kerralla. Terve järki kannattaa pitää mielessä.
Kuvat: Colourbox.com
Studio55.fi/Tuuli Lindgren