Olohuoneen kauniit valaisimet

Olohuone on kodin keskus, jossa seurustellaan, katsellaan televisiota ja otetaan rennosti. Olohuone kokoaa perheen ja vieraat yhteen, joten sen sisustukseen panostetaan paljon. Keskellä kattoa riippuva yksinäinen valaisin ei riitä antamaan valoa kaikkiin toimintoihin, viihtyisyydestä puhumattakaan.

Kun isoisän isoisä lampun osti, yhden valaisimen alla tehtiin kaikki, mihin päivänvalo ei riittänyt. Moni on jo luopunut keskellä kattoa roikkuvasta valaisimesta, jonka valo on pahimmillaan häikäisevä, mutta ei riitä antamaan perusvaloa koko huoneeseen. Hyvä ja tasainen yleisvalaistus syntyy useista valaisimista, joita on sijoitettu ympäri huonetta ja jotka heijastavat pehmeää valoa katon ja seinien kautta.

Hyvä perusratkaisu on esimerkiksi verholaudan takaa tuleva valo, joka suuntautuu sekä ylös- että alaspäin. Yleisvalaistuksen voi myös luoda kattoon asennettavalla valorampilla, josta valo lankeaa seinäpintojen kautta.

Mikään ei myöskään estä erityyppisten ja -tehoisten valaisimien käyttöä eri puolilla olohuonetta, eikä niitä täydy sijoittaa myöskään symmetrisesti. Ruokapöydän päälle sopii esimerkiksi riippuva valaisin, oleskeluryhmän luokse lampetti ja television taakse jalkalamppu.

Valoa eri tarpeisiin

Televisionkatsojan silmät kiittävät telkkarin takaa tulevasta epäsuorasta valosta, joka lieventää kuvaruudun ja huoneen kirkkauseroa. Tietokoneen ääressä ahertava taas tuskastuu heijastuksiin ja tarvitsee kunnon valon esimerkiksi aineistoa lukeakseen. Lukijaa ajatellen suunniteltu valo tulee suoraan takaviistosta kirjan tai lehden sivulle.

Ei olekaan aivan simppeli juttu suunnitella olohuoneeseen riittävän voimakas, mutta häikäisemätön ja eri tarpeisiin muuntuva valaistus. Sen täytyy olla myös tyylikäs ja sopia koko kodin sisustukseen korostaen hienoimpia yksityiskohtia, kuten suvussa kulkenutta arvotaulua, erityisen rehevää viherkasvia tai vaivalla hankittua designhuonekalua. Korostusvalaisimilla tilaan voi luoda mielenkiintoisia tunnelmia ja täydentää olohuoneen yleisvalaistusta.

Kohdevalaisimet itsessään ovat mahdollisimman huomaamattomia, jotta ne eivät varastaisi huomiota kohteelta. Eduksi on, jos valaisimia voi siirrellä tarpeen mukaan.

Välillä tarvitaan tunnelmanluontia valaistuksen avulla. Himmentimillä ja valaistusjärjestelmien valmiilla ohjelmoinneilla olohuone muuttuu käden käänteessä kirkkaasta sukupäivällisten näyttämöstä intiimin läheiseksi vain pienellä kaukosäätimen hipaisulla.

Valossa on myös tunnearvoa

Olohuoneeseen suunnitellun ja rakennetun valaistuksen lisäksi monilta pöydiltä, seiniltä ja kaappien päältä löytyy koristevalaisimia, joilla on käyttäjilleen vahva tunnearvo. Mummon peruja oleva antiikkivalaisin kannattaa tarkistuttaa ammattitaitoisella sähköurakoitsijalla, joka voi uudistaa popan turvallisesti esiteollisesta hämärästä atomiaikaan.

Vanha valaisin tuo kodinsisustukseen usein kaivattua kerroksellisuutta ja särmää, vaikka se ei varsinaisesti olisikaan oleellinen osa valaistussuunnitelmaa. Vaikka valaisinta ei saisi lopulta edes toimimaan, se saattaa silti ansaita kunniapaikan olohuoneessa.

Monen mielestä olohuone ei tarvitse kattolamppuja välttämättä lainkaan. He loihtivat hämyisän tunnelman seinävalaisimilla sekä jalka- ja pöytälampuilla, jotka kaatumisvaaran takia ovat kuitenkin lapsiperheissä vaarallisia.

Kuusikymppinen tarvitsee tutkimusten mukaan noin kolme kertaa enemmän valoa kuin kaksikymppinen; esimerkiksi näön tarkkuus heikkenee, näkökenttä ja kontrastiherkkyys pienenevät sekä hämärään ja valoon sopeutuminen hidastuu.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus
Kuvat: www.jokiwatti.fi

Lue myös:

    Uusimmat