Olohuoneen ilmeen yhtenäistäminen pienellä budjetilla

Muutoksen suunnitteli Pirkko-Liisa Topelius.

Lapsiperhe oli juuri hankkinut uuden omistusasunnon vanhasta jugend-talosta ja rahat käytetty tarkkaan joten muutoksen budjetti oli pieni. Olohuoneeseen oli kertynyt erityylisiä perintöhuonekaluja ja kirpputorilta sekäKeltaisen Pörssin kautta löytyneitä huonekaluja.

Tyylit eivät "istuneet" luontevasti keskenään, huoneen väritys oli kirjava ja tunkkainenkin. Olohuoneessa oli valmiiksi aprikoosin väriset, hyväkuntoiset tapetit, jotka oli päätetty säilyttää. Kaupan mukana ostettiin myös verhot eikä niissäkään varsinaisesti ollut vikaa. Tunnelma oli kuitenkin epäyhtenäinen ja jollakin tavalla viimeistelemätön, raskas ja pimeä.

Parannusta tilanteeseen haettiin avaamalla tilaa valolle. Verhokappa poistettiin ja sivuverhot siirrettiin ikkunoiden viereen, jolloin koko valoaukotus saatiin hyödynnettyä. Sohvan molempiin päihin hankittiin jalkavalaisimet (Stockmann, jalat 165,- ja varjostimet 195,-). Väritys yksinkertaistettiin. Lähtökohdaksi otettiin tapetin ja verhojen tuomat värit keltainen, aprikoosi ja oranssi. Väritystä kevennettiin valkoisella. Aina kannattaa uskaltaa yksinkertaistaa!

Rokokoo-kalusteryhmä huputettiin valkoisella konepestävällä puuvillakankaalla (Eurokangas, 150,- ). Kustavilaisten tuolien istuimet varustettiin samoin rusetti-kiinnitteisillä pikkuruutuisella, pestävällä puuvillaistuinhupuilla. Pöytäliina tehtiin samasta kankaasta. (Stockmann, 90,-)

Pikkupoikien leikkialustaksi hankittiin valkoinen, pehmeä räsymatto joka on tunnetusti helppohoitoinen! (Stockmann, 125,-)

Kasvimaailma tutkittiin uudelleen ja huoneeseen sijoitettiin "sali"-tyyppiset kasvit ja hankittiin muutama palmu lisää (Viherpaja 68,-). Kukkapöytä löytyi vintiltä.

Koko tunnelma viimeisteltiin jugendille tyypilliseen tapaan boordilla. Boordi tehtiin itse sabloonamaalauksena tarra-sabloonalla, joka toimii monta kertaa uudelleen. Helppo ratkaisu tee-se-itse-ihmiselle. (Sabloona, 55,- RTV-yhtymä Oy, Kalevankatu 29,Helsinki/ Johanna Kollàr, p. 09-58680430).

Lopputulos oli kaikille iloinen yllätys, sillä olohuoneeseen varattu budjetti 2.000,- puolitettiin ja koko muutokseen kului 1.000,- Tekemällä itse tämä onnistuu!

(t.i.l.a. osa 17, 25.4.2004)

Lue myös:

    Uusimmat