Olli Rehn väläyttää: Voisiko hallitus perääntyä kiistellystä uudistuksesta?

Millainen kielitaito Olli Rehnillä on? Entä laulutaito? 1:16
Ehdokkaat vs. google: Millainen on Olli Rehnin kielitaito, entä laulutaito?

Työmarkkinasolmut auki? Presidenttiehdokas Olli Rehn miettii, olisiko hallituksen järkevä tinkiä ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuutta koskevasta uudistuksesta.

Hallitus on tekemässä ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkattoman, ellei työehtosopimuksessa sovita toisin.

Valitsijayhdistyksen ja keskustan presidenttiehdokas Olli Rehn sanoo blogikirjoituksessaan ensimmäisen sairauslomapäivän palkan olevan periaatteellisesti iso mutta käytännössä vähemmän merkityksellinen asia.

Monessa työehtosopimuksessa on sovittu ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta. Lakimuutos ei vaikuttaisi ainakaan heti niiden piirissä oleviin työntekijöihin millään tapaa.

Jäänkin kysymään, mitä merkitystä tällaisella lailla ylipäätään olisi käytännössä. Avaisiko ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudesta tinkiminen väylää sopimiselle laajemminkin? Rehn pohtii.

Rehn: Miten työmarkkinoiden konkelo voisi laueta?

Rehn miettii kirjoituksessaan muutoinkin sitä, miten hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen vastakkainasettelua voitaisiin lieventää.

Esimerkiksi lakkojen rajoittamisessa Rehn toivoo hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen miettivän, voitaisiinko "kirkko rakentaa tässäkin asiassa keskelle kylää".

–  Parlamentaariseen demokratiaan eivät kuulu poliittiset lakot, joilla maa ajetaan kaaokseen enemmistöhallituksen tahdon kumoamiseksi. Vaatimus poliittisten lakkojen tarkemmasta kohdentamisesta ja vahinkojen rajaamisesta on sen vuoksi perusteltu, Rehn kirjoittaa.

Aikuiskoulutustuen lakkauttamista Rehn pitää virheenä.

Työelämässä on ihmisillä oltava erilaisia tapoja pitää yllä ja kehittää osaamistaan. Koulutussetelit voisivat olla yksi toimiva tapa.

Näin presidenttiehdokkaat ottavat kantaa lakkoiluun

MTV Uutisten vaalikoneessa presidenttiehdokkailta kysytään kantaa väittämään "Ammattiliitot toimivat moraalisesti oikein, kun ne lakkoilevat hallituksen ajamia työmarkkinauudistuksia vastaan."

Vasemmistolaisimmat ehdokkaat Li Andersson (vas.) ja Jutta Urpilainen (sd.) ovat väitteestä täysin samaa mieltä.

– On oikein, että ammattiliitot puolustavat jäsentensä oikeuksia, se on niiden tehtävä, Urpilainen kommentoi.

Hieman yllättäen myös hallituspuolue perussuomalaisten Jussi Halla-aho on jokseenkin samoilla linjoilla, vaikka katsookin perusteluissa työmarkkinajärjestöjen toiminnan olevan "jossakin määrin lyhytnäköistä".

Harry Harkimo (liik.), Sari Essayah (kd.) ja Mika Aaltola (valitsijayhdistys) ovat jokseenkin lakkovastaisella linjalla.

Lakkoilu ei ole vain moraalikysymys vaan demokratiakysymys. Vallan siirtymä eduskunnalta ja hallitukselta ammattiyhdistyksille ei ole hyvä asia, Aaltola toteaa.

Alexander Stubb (kok.) sekä valitsijayhdistysten Pekka Haavisto (vihr.) ja Olli Rehn eivät osaa ottaa kantaa kysymykseen.

– Ammattiliitoilla on omat poliittiset ja edunvalvonnalliset päämääränsä, joita ne ajavat valitsemillaan keinoilla. Mielelläni jätän asian moraalisen arvioinnin jokaisen omaan harkintaan, Stubb linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat