"Ollaan palaamassa ylikin normaalin" – Vapusta odotetaan poikkeuksellisen riehakasta, kun koronapaineita puretaan

"Ollaan palaamassa ylikin normaalin"– Vapusta odotetaan poikkeuksellisen riehakasta, kun koronapaineita puretaan 2:01
Vapusta odotetaan poikkeuksellisen riehakasta: Perjantaina harjoitellaan, aatto on lauantaina ja sunnuntaina vielä Kaivopuisto päälle, sanoo poliisi.

Hiljaisten koronavappujen jälkeen vappuviikonlopusta odotetaan jopa tavallista vappua vilkkaampaa.

Ravintolat ja poliisi uskovat, että vappujuhlinta voi olla jopa railakasta ja kosteaa, kun ihmiset pääsevät vihdoin ilman koronarajoituksia juhlimaan.

– Kyllä nyt voi sanoa, että tämän hetkisen arvioni mukaan ollaan palaamassa ylikin normaalin. Se tulee tasoittumaan, kun ihmiset saavat kevään ja kesän aikana juhlia patoutumia pois, sanoo aurinkoisella ravintola Kaivohuoneen terassilla toimitusjohtaja Antti Raunio Night People Groupista.

Raunion mukaan Kaivohuoneelle ja muihin yrityksen ravintoloihin on tullut runsaasti pöytävarauksia.

– Kaivopuistossa on juhlittu vappua yhtä kauan kuin sitä on juhlittu ylipäätään Suomessa. 

Raunio sanoo, että Kaivopuisto on siitä erikoinen paikka vappuna, että satoi tai paistoi, siellä on aina ihmisiä.

– Jos ei sada, puisto on tupaten täynnä ja, jos sataa, täällä on vaan paljon ihmisiä, naurahtaa Raunio.

Poliisi: Vappua juhlitaan koko viikonloppu

Poliisin arvion mukaan kylmä, mutta kuiva sää voi hillitä vähän juhlimista. Helsingin poliisi odottaa perinteistä vilkasta vappua.

– Kyllä väkeä tulee olemaan paljon, koska takana on koronavapput ja väki odottaa sitä, että nyt päästään liikkeelle. Kaikki rajoitukset ovat poistuneet, joten anniskelupaikat ovat täynnä. Väkeä riittää vielä puistoihin ja kadullekin ihan riittävästi, toteaa ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

Roimun mukaan vapun sijoittuminen viikonloppuun tekee siitä vuoden vilkkaimman viikonloppun.

– Perjantaina harjoitellaan, aatto on lauantaina ja sunnuntaina vielä Kaivopuisto päälle. Tulossa on pitkä viikonloppu, mutta me olemme siihen varautuneet resurssoimalla riittävästi partioita.

Yhä harvempi nuori juo kännin vappuna

Helsingin kaupungin nuorisotoimi sekä järjestöt partioivat vappuaattona sadan hengen voimin siellä missä nuoret liikkuvat.

– Työntekijät ja vapaaehtoiset kohtaavat nuoria ja juttelevat heidän kanssaan ja katsovat, että heillä on kaikki hyvin. Vuosi vuodelta meillä on vähemmän ylipäihtyneitä nuoria, iloitsee toiminnanjohtaja Jaakko Rautavaara Helsingin kaupungin nuorisopalveluista.

Rautavaaran mukaan odotettavissa voi olla tosi vilkas viikonloppu, kun nuoret ovat olleet pitkään erossa toisistaan koronarajoitusten vuoksi.

Kaikki haastateltavat toteavat kuin yhdestä suusta, että vapun juhlijoiden määrä riippuu lopulta  säästä, koska kyseessä on pitkälti ulkoilmajuhla.

Lue myös:

    Uusimmat