Olkiluoto 3:n polttoaineen lataus on alkanut

1:33
Katso yllä oleva video: Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikkö ajettiin loppuvuodesta kylmäseisokkiin häiriötilanteen vuoksi.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön polttoaineen lataus alkoi tänään, kertoo ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO).

Polttoaineen lataus kestää noin viikon. Latauksen jälkeen seuraavien kuukausien aikana jatketaan kunnossapito- ja viimeistelytöitä sekä tehdään testauksia.

TVO:n mukaan tärkein edessä oleva testi on kuumakoe, jossa reaktori- ja turbiinilaitosta testataan käyttöä varten. Kokeissa tehdään eri paine- ja lämpötilatasoilla kymmeniä testejä. Edellinen kuumakoe tehtiin vuonna 2018.

Säteilyturvakeskus (STUK) myönsi Olkiluodon kolmosreaktorille polttoaineen latausluvan perjantaina. STUKin mukaan Olkiluoto 3 täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja sen turva- ja valmiusjärjestelyt ovat riittävät polttoaineen lataamiseksi reaktoriin.

Myös ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellinen valvonta on STUKin mukaan järjestetty asianmukaisesti ja ydinlaitoksen haltijan vahingonkorvausvastuu ydinvahingon varalta on järjestetty siitä säädetyllä tavalla.

Eurajoelle Satakuntaan valmistuva Olkiluoto 3 on STUKin mukaan polttoaineen latauksen alkamisesta lähtien käytössä oleva ydinvoimalaitos. Samalla laitoksen valvonta muuttuu käytössä olevan ydinvoimalaitoksen valvonnaksi.

Olkiluoto 3:n sähköntuotannon on määrä alkaa lokakuussa ja säännöllisen sähköntuotannon ensi vuoden helmikuussa.

Lukuisista viivästymisistä kärsinyt Olkiluoto 3 käynnistyy yli vuosikymmenen myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Alun perin yksikön piti valmistua vuonna 2009. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja