Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktori sai latausluvan, sähköntuotanto alkaa helmikuussa – "Tämä on merkittävin askel laitoksen käyttöönotossa"

1:33
Katso yllä oleva video: Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikkö ajettiin loppuvuodesta kylmäseisokkiin häiriötilanteen vuoksi.

Säteilyturvakeskus (STUK) on antanut Teollisuuden Voimalle luvan ladata Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin.

STUKin mukaan ydinvoimalaitoksen kolmas ydinreaktori täyttää nyt sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja sen turva- ja valmiusjärjestelyt ovat riittävät polttoaineen lataamiseksi reaktoriin.

STUK toteaa latauslupapäätöksessään, että myös ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellinen valvonta on järjestetty asianmukaisesti ja ydinlaitoksen haltijan vahingonkorvausvastuu ydinvahingon varalta on järjestetty siitä säädetyllä tavalla.

Polttoaineen latausta seuraa usean kuukauden mittainen käyttöönottovaihe, jonka aikana Teollisuuden Voima jatkaa laitoksen testaamista.

Kaikkia laitoksen toimintoja ei ole voitu testata ilman reaktorissa olevaa polttoainetta.

TVO:n suunnitelmien mukaan Olkiluoto 3 aloittaa säännöllisen sähköntuotannon ensi vuoden helmikuussa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) iloitsi Olkiluoto 3:n latausluvasta.

–  Säteilyturvakeskuksen latauslupa Olkiluoto 3 -yksikölle on askel kohti mittavaa puhtaan sähkön tuotantoa, joka vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä arviolta useilla miljoonilla tonneilla. Samalla Suomen päästöttömän sähköntuotannon osuus nousee jo 90 prosenttiin, Lintilä sanoi työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

TEMin mukaan ydinvoiman osuus Suomen sähköntuotannosta nousee Olkiluoto 3:n käyttöönoton myötä yli 40 prosenttiin.

TVO:n mukaan Olkiluoto 3 tulee tuottamaan noin 14 prosenttia Suomen sähkön tarpeesta. Yhtiön mukaan Olkiluoto 3 on "Suomen suurin ilmastoteko".

–  Tämä on merkittävin askel laitoksen käyttöönotossa tähän mennessä, johtaja Jouni Silvennoinen sanoi latausluvasta TVO:n tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja