Olkiluodon voimalan toimittanut ranskalaisyritys vetäytyy ydinrakentamisesta

Sipilä tapasi Francois Hollanden Pariisissa 2:56

Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva kertoo perustavansa ydinpolttoaineen myyntiin keskittyvän New Co -tytäryhtiön ja vetäytyvänsä ydinvoimaloiden rakentamisesta.

Suuriin talousvaikeuksiin ajautunut Areva on myymässä ydinvoimalayksikkönsä Ranskan valtion tukemalle EDF:lle. Ranskan valtio on myös Arevan pääomistaja 87 prosentin osuudella. Järjestelyjen jälkeen valtiolla on ainakin 67 prosentin osuus uudesta yhtiöstä.

Olkiluodon ydinvoimala on valmis vuoden 2018 lopussa 1:49

Talouslehti Financial Times kertoi tiistaina, että suomalainen Teollisuuden Voima (TVO) on huolissaan Ranskan ydinvoimateollisuuden tulevaisuudesta. TVO ja Areva ovat käyneet miljardien eurojen oikeuskiistaa Olkiluodon reaktorin toimituksen myöhästymisestä. TVO:n toimitusjohtajan Jarmo Tanhuan mukaan sopimusriita oli lähellä ratketa hiljattain, mutta neuvottelut katkesivat.

TVO vaatii Arevalta 2,6 miljardia euroa korvauksena Olkiluoto 3:n myöhästymisen aiheuttamista kustannuksista ja menetyksistä. Areva vaatii vastaavasti TVO:lta noin 3,4 miljardin euron korvausta.

Jos yhtiöt eivät keskenään löydä ratkaisua, siirtyy asia välimiesoikeuden ratkottavaksi.

TVO:sta kerrottiin STT:lle, että yhtiö toivoisi asian nousevan esiin, kun Ranskan ja Suomen pääministerit tapaavat Pariisissa. Muutoin asiaa ei haluttu kommentoida. 

Lue myös:

    Uusimmat