Öljyvuodon torjunta Utön edustalla jatkuu, mukana kaikki Rajavartiolaitoksen öljynkeräyskykyiset vartiolaivat – "Aikaahan tämä vie"

Öljyntorjunta jatkui läpi yön Utön lähettyvillä. Merivartioston komentajakapteeni Mikko Hirven mukaan öljyä kerätään edelleen kaikkien vartiolaivojen toimesta.

– Tilanne on sen kaltainen, että Rajavartiolaitoksen kaikki öljynkeräyskykyiset vartiolaivat Tursas, Uisko ja Turva ovat siellä öljyä keräämässä yhdessä merivoimien öljyntorjunta-alus Hallin kanssa.

Öljynkeräys edistyy Hirven mukaan torjutasuunnitelmien mukaisesti.

Mereen on Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneen ympäristövalvontajärjestelmän arvoin mukaan päässyt 9-39 kuutiota öljyä.

– Sitä on sieltä kerätty ja öljyä on myös haihtunut, joten tarkkaa arviota jäljellä olevasta öljystä on hyvin vaikeata tässä vaiheessa tehdä, Hirvi sanoo.

Saaristo välttynee öljyvahingolta

Öljypäästö on tällä hetkellä noin 20 meripeninkulmaa Utön saaresta merelle karkeasti etelän suuntaan eikä Hirven arvion mukaan ole välitöntä vaaraa, että öljy olisi ajelehtimassa saaristoon.

– Merestä tapahtuva öljyn keräys tietysti edellyttää hyvin erikoistuneita aluksia ja suorituskykyjä niiden käyttämiseen sekä ilmasta tapahtuvaa koordinointia, jotta tuo torjuntatyö voidaan kohdistaa niille alueille, joissa öljyä on eniten. Aikaahan tämä aina jonkun verran vie, Hirvi sanoo.

Öljynvuodon vaikutuksista luontoon on vaikea arvioida tässä vaiheessa.

– Pitkäkestoisiin vaikutuksiin varmasti parhaiten osaa vastata ympäristöviranomainen, mutta ainakaan tällä alueella ei ole havaittu merilintuja, jotka olisivat tahriintuneet tai muuten välittömästi tämän öljyn vaikutuspiirissä.

– Sen voin todeta, että tällä hetkellä tästä ei ole ihmisille vaaraa.

Öljylautta havaittiin torstaina aamulla, ja se oli yli kymmenen kilometrin pituinen. 

Lue myös:

    Uusimmat