Estonian hylystä vuotava aine ilmeisesti kevyttä polttoöljyä – tällä hetkellä ei uhkaa ympäristölle

Vuonna 1994 uponneen M/S Estonian havaittiin eilen vuotavan öljyä. Asiasta tiedotti Länsi-Suomen merivartiosto.

Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Ilja Iljin kertoi tänään STT:lle, että Estonian hylystä vuotava aine ei vaikuta olevan raskasta polttoöljyä. 

– Silmämääräisesti arvioituna aine vaikuttaa kevyeltä polttoöljyltä. Neste haihtuu pintaan tullessaan, eikä aiheuta pieninä määrinä ympäristölle haittaa, Iljin kertoo STT:lle. 

Merivartiosto julkaisi tiedotteessaan kaksi kuvaa, joissa näkyy meren pinnalle noussutta öljyä. Merivartiosto kertoo seuraavansa tilannetta aktiivisesti Ruotsin rannikkovartioston kanssa.

Rajavartiolaitos on kuitenkin ottanut aineesta näytteen toimitettavaksi laboratorioon, jotta voidaan varmistua siitä, mitä aine on.

Aluksen hylyllä operoivat tällä hetkellä Viron ja Ruotsin onnettomuustutkintaviranomaiset.

Estonian hylky sijaitsee Itämerellä Suomen talousvyöhykkeellä. Siitä on vuotanut aiemminkin vähäisiä määriä öljyä, mutta vuoto on nyt selvästi lisääntynyt, kertoo merivartiosto.

Iljinin mukaan syynä voi olla se, että hylky on ollut pohjassa kauan ja alkanut pikkuhiljaa ruostumaan ja hajoamaan.

Suomen ympäristökeskuksen projektipäällikkö Tommi Kontto kertoi STT:lle, että Rajavartiolaitoksen käydessä paikan päällä pinnalle oli noussut tippa kymmenen sekunnin välein.

– Yksikin tippa leviää laajalle alueelle, kun pinta on tyyni, Kontto sanoi.

Torjuntatoimiin ei näillä näkymin vielä tarvetta

Merivartiosto kertoi tiedotteessaan, että torjuntatoimia ei voida toistaiseksi tehdä. Jos aine on kevyttä polttoöljyä, se haihtuu tai sekoittuu nopeasti, eikä aineen kerääminen ole mahdollista.

Kontto arvioi, että aluksella saattaa olla myös raskasta polttoöljyä.

Aluksen tankkeja tyhjennettiin vuosina 1995–1996, mutta koska hylky on meren pohjalla kyljellään, kaikkiin tankkeihin ei päästy käsiksi. Konton mukaan raskasta polttoöljyä käytetään pääkoneisiin ja kevyttä muun muassa generaattoreihin ja lämmityskattiloihin.

Kummatkin haastateltavat kertoivat, että näillä näkymin hylyllä ei ryhdytä toimenpiteisiin, jos vuoto pysyy pienenä ja aine varmistuu kevyeksi polttoöljyksi. Konton mukaan tilanne arvioidaan uudelleen, jos öljyä alkaa tulla enemmän.

Jos vuoto jatkuu, aikoo Rajavartiolaitos aloittaa torjuntatoimet yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Rajavartiolaitoksen yksi tehtävistä on ympäristöonnettomuuksien torjunta avomerellä. Suomen ympäristökeskus puolestaan vastaa vanhojen hylkyjen ympäristöturvallisuudesta.

0:35
Katso myös: Viron viranomaiset julkaisivat viime marraskuussa uutta videomateriaalia Estonian vaurioista. Näin hylyn keulaa tutkittiin 80 metrin syvyydessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja