Mainos

Öljy-yhtiöt: Suomessa ei Isis-öljyä

Isis-järjestön mustassa pörssissä myymän öljyn päätyminen suomalaisten käyttöön on asiantuntijoiden mukaan epätodennäköistä.

Yhdysvaltalaisen tiedusteluviranomaisen mukaan Isis saa miljoona dollaria päivässä pelkästään myymällä pimeästi raakaöljyä Syyriasta ja Irakista valtaamiltaan öljykentiltä.

Jalostamoyhtiö Neste Oilin energia-asiantuntija Lauri Kärnän mukaan Isis-öljyn päätyminen Suomen markkinoille on lähes mahdotonta, sillä valtaosa Suomeen tuotavasta raakaöljystä tulee Venäjältä ja loput Pohjanmereltä.

Teboilin tuotehankinnan ja logistiikan johtaja Kari-Pekka Manni epäilee Isisin myyvän öljynsä Lähi-idän alueelle. Myös hän pitää piraattiöljyn päätymistä Suomeen epätodennäköisenä.

– Näyttää erittäin kaukaa haetulta. Raakaöljyä tuo suomeen Neste ja heillä on erittäin tarkat tiedot tuotteiden alkuperästä. On myös hyvin tiedossa, miltä jalostamoilta Suomeen tuotavat jalosteet on peräisin. En pidä mitenkään todennäköisenä, toteaa Manni.

Isis-öljyn pääsemiseen Suomen markkinoille ei ole olemassa minkäänlaista oikotietä. Sen varmistavat muun muassa pitkäaikaiset kauppasuhteet.

– Kaupankäyntiosapuolilla on tunnetut kumppanit ja perinteikkäät suhteet. Jos uusia tarjokkaita tulee, ne tutkitaan. Mutta mahdollisuus Isis-öljyn päätymiseen Suomen markkinoille on käytännössä nolla, sanoo Kärnä.


 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.