Olisiko jo aika laittaa roskat roskiin? Katujen ja puistojen siivoaminen maksaa vuodessa miljoonia

Uutisoimme eilen Lontoon kekseliäistä tavoista hillitä roskaamista keräämällä tupakantumpit läpinäkyviin äänestyslaatikoihin ja purukumit kuva-arvoitustauluun. Helsingin uusi idea roskaamisen hillitsemiseksi ovat aurinkoenergialla toimivat älyroskikset.

Lontoon purukumitaulussa kerrotaan yhden purukumin siivoamisen kadulta maksavan puolitoista puntaa. Helsingin kaupunki ei osaa määritellä yhtä tarkkaa summaa tietyn roskatyypin siivouskustannuksille.

– Meiltä ei löydy tietoa erilaisten jätejakeiden, kuten purukumien, tölkkien ja pizzalaatikoiden kustannuksista, sanoo Staran puistovastaava Pekka Engblom.

Engblomin mukaan vuodessa katujen ja puistojen siivoamiseen uppoaa 5-10 miljoonaa euroa. Roskien määrä ei ole viime vuosina radikaalisti muuttunut, mutta pientä kasvua on ollut havaittavissa.

Engblom ei suoraan usko purukumiseinän tai hauskan tumppiastian suoraan ratkaisevan roskaamisongelmaa.

– Pyrimme enemmän vaikuttamaan siihen, että ihmiset eivät heittäisi roskia maahan.

Uusia ideoita kannattaa kuitenkin aina heittää ja kokeilla. Engblomin mukaan kaupungin uusin vastaus roskaamishaasteeseen on tällä hetkellä käynnissä oleva pakkaavien älyroskisten kokeilu Esplanadilla, Vanhassa kirkossa ja Seurasaaressa.

Kokeilu on toistaiseksi toiminut hyvin, ja sitä onkin tarkoitus laajentaa saadun rahoituksen mukaan. Poliitikot ja lautakunta ovat olleet kokeilusta kiinnostuneita. Älyroskiksissa on sisällä GSM-kortti, joka lähettää kokoajan tietoa tilastaan. Alueesta vastaava tiimi voi seurata roskisten täyttöastetta omalta koneeltaan.

– Siinä (älyroskiksessa) on myös aurinkoenergialla toimiva prässi. Tuote on täysin ekologinen, eikä vaadi esimerkiksi sähköliittymää, Engblom kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja