Oliko Navalnyin tapaus viimeinen niitti Nord Stream 2 -kaasuputkelle? Pakotteet uhkaavat haudata miljardihankkeen

Itämeren pohjaan rakenteilla oleva Nord Stream 2 -kaasuputkihanke uhkaa kariutua täysin, kertoo BBC. Syynä ovat venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin pidätys ja siihen liittyvät pakotteet.

Kaasuputkihanke on takkuillut jo aiemmin ja nyt Navalnyin tapaus hämmentää soppaa entisestään, sillä EU-parlamentissa uhataan asettaa Venäjälle pakotteita. 

Yhdysvallat on puolestaan asettanut pakotteita putkilinjaa laskevalle venäläiselle alukselle.

Venäjällä on pakotteita kasapäin jo ennestään Krimin tapahtumien vuoksi, mutta uudet pakotteet saattavat lyödä painavan naulan arkkuun Nord Stream 2-hankkeelle.

Nord Stream 2 -putken olisi tarkoitus kulkea Venäjän Viipurista Itämeren halki Saksan Greifswaldiin.

Putkesta on saatu laskettua jo noin 94 prosenttia, mikä tarkoittaa noin kahta ja puolta tuhatta kilometriä merenalaista putkea. Navalnyin tapaus on myllännyt suunnitelmat.

Asiasta on jo järjestetty EU-parlamentissa "ei-sitova" äänestys, jonka tuloksien mukaan parlamentin jäsenet vaativat EU:ta "estämään välittömästi" Nord Stream 2 loppuunsaattamisen.

Länsimaiden mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Navalyita olisi myrkytetty Novitshok-hermomyrkkyjen ryhmään kuuluvalla myrkyllä. Länsimaat ovat myös toistuvasti vaatineet Venäjältä selitystä asialle – tuloksetta.

EU:n ulkoministerit tulevat keskustelemaan niin Navalnyin tilanteesta kuin epäonnen kaasuputkihankkeestakin maanantaina.

EU:n ulkosuhteista ja turvallisuuspolitiikasta vastaavan Josep Borrelin mukaan EU:n jäsenvaltiot eivät kykene estämään Saksaa toteuttamasta hanketta yhdessä Venäjän kanssa.

– Tulemme kyllä antamaan vastauksemme Venäjälle Navalnyin tilanteesta, mutta Venäjän suhteen meillä on paljon muitakin asioita, joihin on puututtava, Borrel totesi.

Saksalaisten meppi vihreiden riveistä, Reinhard Butikofer, on kirjoittanut Twitterissä, että olisi eurooppalaisten etu, mikäli putkea ei rakennettaisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja