"Oli pakko keksiä jotain, kun en ollut saada henkeä" – Kun Aulis Kärkkäisen terveys heikkeni, hän sai bisnesidean: Nyt hän myy keksimäänsä laitetta hengitysvaikeuksista kärsiville

Suomalaiskeksintö auttaa hengitysoireissa 11:22
Aulis Kärkkäinen kertoo Huomenta Suomessa hengitysvaikeuksistaan ja keksinnöstään.

Kun Aulis Kärkkäisen hengitysvaikeudet vain pahenivat, hän turvautui omaan keksintöönsä. Hengitysvaikeuksista kärsii asiantuntijan mukaan jopa miljoona suomalaista. 

Huomenta Suomen vieras Aulis Kärkkäinen kertoo kärsineensä koko ikänsä pahoista hengitysvaikeuksista.

– Olen kärsinyt niistä suurin piirtein koko elämäni ja kaikki vaivat ovat kasautuneet minulle, Kärkkäinen kuvailee terveysongelmiaan.

Pahenevat vaivat johtivat keksintöön

Kärkkäisen mukaan 2000-luvulla hänen hengitysvaikeutensa pahenivat niin, että mies tunsi, ettei henki ollut kulkea enää ollenkaan. Epätoivoiselta tuntuneeseen tilanteeseen löytyi kuitenkin yllättävä ratkaisu: Hän keksi oman hengitysapulaitteen, joka puhdistaa limaa keuhkoista ja vahvistaa hengityselimistöä.

– Olin umpikujassa, oli pakko keksiä jotain, kun en ollut saada henkeä.

Hän yhdisti laitteeseen erilaisia keinoja, jotka ovat ajan saatossa auttaneet häntä hengittämään paremmin.

– Aloin pohtia, kuinka yhdistellä höyryhengittämistä ja pulloon puhaltamista, Kärkkäinen kertoo innovaationsa taustoista.

Miljoona suomalaista kärsii hengitysvaikeuksista

Kärkkäisen keksimä WellO2-laite on tullut sittemmin tunnetuksi jopa huippu-urheilijoiden keskuudessa. Hän sanoo, että se on auttanut jopa hänen omiin allergiaoireisiinsa.

– Olen aivastellut oman kiintiöni täyteen jo kauan aikaa sitten. Nenä oli turvonnut tukkoon enkä koskaan hengittänyt nenän kautta. Jostain syystä tämän laitteen avulla nenäkin pysyy auki ja allergiaoireeni ovat hävinneet.

Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo, että todella moni suomalainen kärsii hengitysvaikeuksista.

– Hengityssairaita on noin puoli miljoonaa, mutta 600 000–800 000 suomalaista altistuu päivittäin huonolle sisäilmalle. Väestöstä noin neljäosa sairastaa allergista nuhaa, Puolanne listaa.

Hengityssairauksista kärsivien lisäksi on heitä, joiden hengitysoireet liittyvät vuodenaikojen vaihteluun. Keväisin katupöly voi hankaloittaa hengittämistä, kevään ja kesän aikana allergiat kiusaavat monia.

Puolanteen mukaan hengityssairaat hoitavat sairauttaan lääkkeillä sekä erilaisin omahoidollisin keinoin. Liikunta on yksi tärkeä keino hoitaa hengityssairautta, koska se ylläpitää keuhkojen toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat