Oletko harkinnut katukyltin tai liikennemerkin varastamista "sisustuselementiksi"? Poliisi: "Tällaisia typeryyksiä ei pitäisi kenenkään mennä tekemään"

Poliisi nappasi vanhuksen reppuselkään ja auttoi tien yli 0:50

Yhdysvaltalainen yksinhuoltajaäiti jäi kiinni varastettuaan nimeään kantaneen katukyltin ja sai tuntuvat sakot, kertoo Gold Coast Bulletin. Myös Suomessa katukyltin näpistäminen on rangaistava teko, muistuttaa poliisi.

Videolla poliisi osoittaa sympatiaa tietä ylittävää vanhusta kohtaan.

Yhdysvaltain Queenslandissa asuva Rhiannon Sue Pinnel, 30, törmää harvoin mihinkään, mihin on kirjailtu hänen nimensä. Siksi ”Rhiannon St” -katukyltti herätti naisen huomion – ja omistushalun.

Poliisi löysi kyltin Rhiannonin kotoa kotietsinnän yhteydessä kattoparrujen alta. Naisen lakimiehen mukaan kyseessä ei ollut varastetun esineen piilottelu, vaan Rhiannon oli piilottanut kyltin, koska ei halunnut nähdä sitä.

– Hänen ystävänsä olivat ottaneet sen (kyltin) vitsillä.  Kyltti ei ollut esillä naisen kotona, puolustusasianajaja Troy Smith sanoi Gold Coast Bulletin -lehden mukaan.

Selitys ei uponnut käräjäoikeuteen, joka määräsi naisen maksamaan 400 dollarin (noin 340 euron) edestä sakkoja.

Sisustusinto varastelun syynä? 

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, että Suomessakin anastetut liikenteenohjauslaitteet löytyvät usein muussa yhteydessä tehdyn kotietsinnän myötä.

– Oman kodin tai vastaavan sisustaminen tuntuu olevan yksi syy, miksi joku ylipäätänsä haluaa anastaa liikenteenohjauslaitteen, Arvelin sanoo.

Hän perustelee väitettään havainnoillaan, joiden mukaan kotietsinnöillä liikenteenohjauslaitteita on löytynyt asuntojen seiniltä joskus jopa useampi vierekkäin.

Kyltin varastaminen on kuin mikä tahansa näpistys 

Kuten Yhdysvalloissa, myös Suomessa katukyltin varastaminen on rangaistava teko, vaikka teon tarkoitus ei olisi sisustamista rikollisempi.

– Ei näpistyksessä anneta erityistä painoarvoa sille, mitä omaisuutta anastetaan. Siksi perinteinen myymälänäpistys ja liikennemerkin tai katukyltin anastaminen lähtevät täysin samalta lähtöviivalta, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin.

Arvelin tosin huomauttaa, että liikennemerkkien varastamisen kohdalla tapausta voidaan näpistyksen lisäksi tarkastella tieliikennelain rikkomisena.

Kallis lasku seuraa perässä 

Yleisin katukyltin tai liikennemerkin varastamisen rankaisutapa on päiväsakko.

– Teosta määrättävä sakko on tyypillisesti 10 päiväsakon suuruinen, Arvelin kertoo.

Huomautuksella voi selvitä, jos teon aiheuttama vahinko on vähäinen ja se on johtunut tekijän huomaamattomuudesta sekä ymmärtämättömyydestä. Vaikutusta on silläkin, kuinka hanakasti varastetun kyltin omistaja vaatii rangaistusta.

– Poliisin kanta tällaiseen ilmiöön on tietysti se, että tällaisiakaan typeryyksiä ei pitäisi kenenkään mennä tekemään.

Lue myös:

    Uusimmat