Oletko ajatellut, mitä peltipoliiseista varoittava liikennemerkki esittää? Väylävirasto vastaa

Suomeen uusia peltipoliiseja – näin ne toimivat 1:34
Katso videolta, miten peltipoliisit toimivat.

Oletko koskaan miettinyt, millainen kamera on peltipoliiseista ilmoittavassa liikennemerkissä? Sekä suomalaiset että brittiläiset asiantuntijat vahvistavat, että monilla oleva käsitys on aivan oikea.

Brittijulkaisu LADbible spekuloi pääsiäisen alla julkaistussa artikkelissaan, että peltipoliiseista kertovassa liikennemerkissä esiintyvä kamera ei olisikaan vanhanaikainen paljekamera, vaan nykyaikaisempi valvontakamera. Liikennemerkissä oleva valvontakamera olisi kuvattuna sivusta, mutta varsinainen kamera olisi kääntynyt kohti katsojaa.

Twitter-käyttäjä Rory jakoi hämmästyksensä omalla tilillään ja keräsi julkaisulleen nopeasti yli 20 000 tykkäystä. Keskustelu on käynyt kuumana siitä lähtien.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Vuosien ajan luulin, että liikennemerkki esittää viktoriaanisen ajan paljekameraa, mutta se onkin vain tylsä valvontakamera, joka on suunnattu kohti katsojaa, Rory kirjoitti.

Vaikka kaikki eivät Roryn tekemää "huomiota" nielleetkään, olivat useat aivan yhtä hämmästyneitä kuin aloittaja itse.

Sama liikennemerkki Suomessakin

Samanlaista liikennemerkkiä käytetään myös Suomessa kertomaan poliisin automaattisesta nopeusvalvonnasta. Kysyimme Väylävirastosta tulkintaa liikennemerkissä esiintyvästä kamerasta.

– Kyllä tuon suomalaisen merkin taustana ymmärtääkseni on ikivanha palkkikamera, kertoo tieliikenteen ohjauksesta vastaava asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta.

– En ole itse ollut mukana prosessissa, missä tähän aikanaan päädyttiin, mutta tärkeää on kai ollut se, että kameran kuva on sellainen ettei sitä helposti sekoiteta mihinkään muuhun kameran kuvaan. Ja mitä ilmeisimmin ainakin jossain Euroopan maassa on ollut vastaava vanhanaikaisen kameran kuva käytössä liikennemerkkinä jo valmiiksi, Österman kertoo MTV Uutisille.

Peltipoliisista varoittava liikennemerkki on viralliselta nimeltään I15 Automaattinen liikennevalvonta. Sen sijaan perinteinen valvontakamera on kuvattuna liikennemerkissä I16 Tekninen valvonta.

– Tällaista yleiseen turvallisuuteen käytettävää valvontakamera-liikennemerkkiä voidaan tarvita esimerkiksi raja-asemien yhteydessä, Österman sanoo.

Brittivirasto vahvisti näkemyksen

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi artikkelissaan jo vuonna 2008, että peltipoliisia kuvastavassa liikennemerkissä on nimenomaan vanhanaikainen palkkikamera.

Asiaan saatiin LADbiblen nostaman kysymyksen jälkeen tuoreempikin vahvistus britteinsaarilta.

– Olemme ylpeitä symbolin klassisesta designista, joka on saanut inspiraationsa viktoriaanisen ajan palkkikamerasta. Lopputulos on selkeä ja ymmärrettävä, Ison-Britannian liikenneministeriön edustaja totesi The Sunille.

Liikennemerkki otettiin Isossa-Britanniassa käyttöön 1990-luvulla.

Lähteet: LADbible, The Sun, ExpressBBC

Lue myös:

    Uusimmat