Mainos

Oletko aina ihmetellyt selittämättömiä ruuhkia? Yksi jarruttelija riittää!

Miksi liikenneruuhka tuntuu monesti ilmestyvän tyhjästä?

Joskus ruuhkaa syntyy, vaikka liikennettä ei olisi paljoa ja selkeätä syytä ei ole näkyvissä. Selittämättömän ruuhkan syntymiseen riittää yksi autoilija, joka jarruttaa. Tämä jarrutus etenee haitariliikkeenä taaksepäin.

Videolla havainnollistetaan, miten tällaiset ruuhkat syntyvät. Japanilaisyliopiston tutkijat sijoittivat 22 ajoneuvoa radalle ja pistivät kuljettajat ajamaan 30 kilometrin tuntinopeutta.

Ensin liikenne oli sujuvaa, mutta sitten autojen turvavälit alkoivat vaihdella, ja autot kasautuivat radan yhteen kohtaan. Tästä kohdasta lähti haitariliike taaksepäin. Haitarimaisen liikkeen vauhti oli noin 20 kilometriä tunnissa, ja suunnilleen tätä vauhtia se etenee myös oikeassa liikenteessä.

Videon kohdassa 1.45 haitariliikkeen tapahtumaketju havainnollistetaan tietokonegrafiikan avulla. Vaikka pysähtynyt auto jatkaakin matkaa nopeasti, ruuhka itsessään ei katoa minnekään, vaan jatkaa matkaansa aaltoillen.

Mietityttääkö jokin ruuhkatilanne tai muu liikenteessä toistuva kummallisuus sinua? Lähetä se meille osoitteeseen autot@mtv.fi, niin kysymme asiantuntijoilta näkemyksiä pulmatilanteisiin!

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.