Oikeusoppinut osoittaa 16-vuotiaan pidätyksestä useita kohtia, joissa poliisin voimankäyttö menee yli: "Varsin dramaattinen video"

Oikeusoppinut osoittaa 16-vuotiaan pidätysvideolta useita kohtia, joissa poliisin voimankäyttö menee yli 1:48
Oikeustieteen tohtori osoittaa videolta useita kohtia, joissa poliisin voimankäyttö on hänen mielestään liiallista.

Oikeusoppinut pitää poliisin voimankäyttöä liiallisena uutenavuotena tapahtuneessa 16-vuotiaan kiinniotossa. MTV Uutiset on saanut haltuunsa valvontakameravideon, jolla voimatoimet näkyvät. 

– Olihan se varsin dramaattinen video, toteaa oikeustieteen tohtori ja poliisioikeuden dosentti Henri Rikander.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tällä hetkellä poliisin voimankäyttötilannetta viime uudenvuodenaatolta, kun poliisi otti rajuin elkein kiinni 16-vuotiaan pojan, jonka epäiltiin ampuneen ilotulitusraketteja Helsingin keskustassa.

Syyttäjä on esittänyt todisteena valvontanauhan, joka tallentui Helsingin kaupungintalon kameroihin.

Rikander osoittaa videolta useita kohtia, joissa poliisin voimankäytölle ei löydy perusteita.

Partiojohtajana uudenvuodenaattona toiminut vanhempi konstaapeli muun muassa sumuttaa OC-sumutetta kolme kertaa pojan kasvoille, vaikka tämä on jo raudoitettu. Sen lisäksi poliisi lyö nyrkillä poikaa vatsaan samalla, kun kaksi muuta poliisia pitelee tätä kiinni molemmin puolin.

– Ei tässäkään ole perusteluita voimankäytölle, Rikander kuvailee videolla näkyviä tapahtumia.

Voit katsoa videon ja Rikanderin arvion tapahtumista artikkelin alusta.

Lapsen kiinniotossa käytettävä erityistä varovaisuutta

Rikanderin mukaan poliisin voimakeinoja tulisi käyttää ainoastaan silloin, kun se virkatehtävän hoitamiseksi on välttämätöntä esimerkiksi epäillyn kiinniottamiseksi, vastarinnan murtamiseksi tai vaarallisen tilanteen estämiseksi.

– Kun voimakeinoja käytetään, haetaan aina sitä lievintä tehokasta [keinoa]. Voimakeinon tulee olla tarpeellinen ja sen tulee olla puolustettava.

Voimakeinojen tulisi myös päättyä välittömästi, kun ne eivät ole enää tarpeen. Videolla poliisi jatkaa pojan retuuttamista ja kaasun sumuttamista, vaikka poika makaa maassa käsiraudoissa.

Poliisi on oikeudessa sanonut pojan sylkeneen heidän päällensä ja käyttäneen hyvin törkeää kieltä. Jälkimmäisen poika on myöntänyt itsekin, mutta Rikanderin mukaan suunsoitto ei ole hyväksyttävä peruste voimankäyttöön. Hän ei myöskään pidä videon perusteella uskottavana, että poika olisi maassa istuessaan onnistunut sylkemään poliisia kohti.

Myös pojan ikä on huomionarvoinen asia tapahtumia arvioitaessa.

– Lapsioikeuden näkökulmasta täytyy huomioida, että alle 18-vuotias on lapsi. Silloin hän on erityiskohtelun piirissä kaikilla julkista valtaa käyttävillä tahoilla.

MTV näytti järkyttävän videon asiantuntijalle – poliisi lyö teinipoikaa ja käyttää kaasusumutetta 12:47
MTV näytti järkyttävän videon asiantuntijalle – poliisi lyö teinipoikaa ja käyttää kaasusumutetta.

Lue myös:

    Uusimmat