Oikeusasiamies: Pääministeri ei ollut esteellinen Terrafame-asiassa

1:54

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut esteellinen Terrafame Group Oy:n pääomittamisen käsittelyssä. 

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen käsitteli 22 asiaan liittyvää kantelua. 

Kanteluissa on kyse siitä, että pääministerin sukulaiset omistavat Katera Steel -yhtiöstä osuuksia. Yhtiö sai tilauksen valtion kokonaan omistamalta kaivosyhtiö Terrafamelta. Sipilän lapset omistivat marraskuun Terrafame-rahoituspäätöksen aikaan sijoitusyhtiön kautta viisi prosenttia Katera Steelistä. Oikeusasiamies on selvittänyt sitä, tekikö tämä Sipilästä esteellisen, kun hallitus päätti Terrafamen lisärahoittamisesta.

Oikeusasiamiehen tiedotteen mukaan pääministerin lapset eivät ole erityisesti hyötyneet Terrafamen pääomittamisesta, eikä siten pääministerin katsota olleen esteellinen osallistumaan Terrafamen pääomittamiseen liittyvään päätöksentekoon ja sen valmisteluun.

Oikeusasiamiehen selvityksen perusteella Terrafamen pääomittamisella ja urakkasopimuksen syntymisellä ei ole mitään keskinäistä yhteyttä. Lisäksi oikeusasiamies katsoo, että Katera Steel Oy:n liiketoiminnallinen menestys ei ole Terrafame Oy:n ja sen toiminnan jatkumisen varassa.

– Asiassa ei ole ilmennyt minkäänlaista aihetta epäillä, että pääministeri Sipilä olisi pyrkinyt toimimaan pääomitusasiassa jollakin tavalla puolueellisesti Katera Steel Oy:n eduksi, todetaan tiedotteessa. 

Sipilä ei ole päätöksen mukaan esteellinen myöskään hallintolain yleislausekkeen perusteella.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja