Oikeusasiamies: Kriminaalipotilas pakkohoidossa Niuvanniemessä yli 50 vuotta

Niuvanniemen sairaalassa on kriminaalipotilas, joka on ollut pakkohoidossa jo yli viisikymmentä vuotta. Tieto käy ilmi eduskunnan oikeusasiamiehen Niuvanniemen sairaalaan viime syksynä tekemästä tarkastuksesta.

- Vuoden 2009 lopussa hoidossa olleiden kriminaalipotilaiden keskimääräinen hoitoaika oli 8 v 5 kk, raportissa todetaan.

Pisin edelleen jatkuva hoitoaika oli 54 vuotta 2 kuukautta. Oikeusasiamiehen raportissa ei tarkempia tietoja anneta, mutta kriminaalipotilaan rikos on siis tapahtunut vuonna 1955. Henkilö on ollut siitä alkaen sairaalassa.

Vaikeahoitoisena sairaalaan otettujen potilaiden keskimääräinen hoitoaika oli 5 v 4 kk ja pisin hoitoaika 23 v 5 kk

Vuoden 2009 aikana poistettujen kriminaalipotilaiden keskimääräinen hoitoaika oli 6 v 5 kk ja vaikeahoitoisten 2 v 6 kk.

Sairaansijoja on 296, aikuisille 284 ja alaikäisille 12. Vuoden 2010 ensimmäisen puolivuoden aikana aikuisosastojen käyttöaste oli 94,5 % ja nuoriso-osaston 97,6 %. Potilaille tyypillisiä erityisongelmia olivat päihdeongelmat sekä väkivaltaisen käyttäytymisen heikko hallintakyky.

Arvosteltavaa löytyi

Oikeusasiamies löysi huomautettavaa muun muassa eristämisistä.

- Yksittäiset eristämisjaksot saattavat kuitenkin olla poikkeuksellisen pitkiä. Potilaiden oloihin eristämisen aikana on kuitenkin ryhdytty kiinnittämään enemmän huomiota. Potilailla on mm. oikeus pitää lehtiä ja kännykkää eristyksessä ja huoneessa on patjan lisäksi pehmeitä huonekaluja.

Oikeusasiamies päätti erikseen selvittää yhden eristyksen, jossa oli itsemurhan vaara. Sairaalan merkintöjen mukaan potilaalla oli eristyksessä varustuksenaan "patja, repijän täkit x 3, juoma-astia, virtsa-astia, kuutio ja kiila. Vaatteitta".

Mielenterveyslain mukaan eristyksessäkin pitäisi olla soveltuva vaatetus.

Toisessa syyniin joutuvassa tapauksessa lääkärin tekemien merkintöjen mukaan potilas ei ollut itsetuhoinen. Siitä huolimatta potilas oli eristetty alusasussa. Hänen muu varustuksensa oli "patja, kuutio, repijäntäkit, palju ja blankot."

Oikeusasiamies löysi muutakin selvitettävää, mm. nuorten kehitysvammaisten potilaiden kohtelussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja