Oikeus: Tiitisen lista annettava toimittajalle

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan suojelupoliisin on annettava kopio ns. Tiitisen listasta sitä pyytäneelle Nelosen uutisten toimittajalle.

Supo on kieltäytynyt listan luovuttamisesta vedoten valtion turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan. Listalla on tiettävästi vajaan parinkymmenen ihmisen nimet, jotka länsisaksalaisten käsityksen mukaan pitivät yhteyttä DDR:n tiedustelupalveluun Stasiin.

Supolla on vielä mahdollisuus hautoa listaa, sillä se on annettava vasta, kun hallinto-oikeuden päätös saa lainvoiman. Tämä tapahtuu kuukauden päästä, jos ratkaisusta ei valiteta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Suojelupoliisista kerrottiin tiistaina, että valittamista pohditaan.

Palkittu toimittaja asialla

Nelosen uutisten nettisivujen mukaan listaa pyysi toimittaja Susanna Reinboth.

Hän on oikeus- ja rikosasioihin erikoistunut toimittaja, joka palkittiin Bonnierin Suuren journalistipalkinnon yhteydessä viime maaliskuussa Vuoden journalisti -tittelillä. Palkintolautakunnan mukaan Reinbothin tekemät jutut edistävät jatkuvasti avointa keskustelua yhteiskunnassa ja pureutuvat sen perusrakenteisiin. Perustelujen mukaan hän on myös haastanut oikeuslaitoksen pohtimaan tuomioistuinten toiminnan periaatteita ja osallistunut sananvapauskysymyksiä koskeviin keskusteluihin.

Reinboth on tunnettu sinnikkäästä työstään.

-Koska olen uutistoimittaja, suurin osa jutuista syntyy yhdessä päivässä. Mutta pidän yllä myös projekteja, jotka saattavat kestää jopa kuukausia, Reinboth itse sanoi MTV3:lle palkitsemisensa yhteydessä.

"Listasta ei vaaraa valtiolle"

Hallinto-oikeuden mukaan on ilmeistä, ettei listan antaminen medialle vaaranna valtion turvallisuutta. Se katsoo, että lista on lähinnä nimi- ja yksilöintitietojen luettelo ja se liittyy valtioon, jota ei enää ole. Siinä ei myöskään ole yksityisyyden suojan piiriin liittyviä salassa pidettäviä tietoja. Supo sai listan jo vuonna 1990.

Hallinto-oikeus ei ota kantaa siihen, mitä media saa listalle tehdä.

Oikeus oli aiemmin eri mieltä

Helsingin hallinto-oikeus on nyt eri linjoilla kuin muutama vuosi sitten, jolloin se tyrmäsi erään toisen toimittajan vaatimukset saada Tiitisen lista nähtäväksi. Tuolloin se katsoi, että asiakirjan julkistaminen voisi vaarantaa Supon luottamuksellista tiedonvaihtoa muiden maiden kanssa.

Korkein hallinto-oikeus oli samaa mieltä. Se vahvisti hallinto-oikeuden ratkaisun presidenttinsä Pekka Hallbergin johdolla marraskuussa 2003.

Listan julkaisemista tukeva ilmapiiri on sittemmin vahvistunut. Salaamisesta alun perin päättäneet presidentti Mauno Koivisto ja suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen ilmoittivat syksyllä 2007, että julkaiseminen olisi heidän puolesta paikallaan. Saksan Suomen suurlähettiläs sanoi samoihin aikoihin, että kyseessä on täysin Suomen sisäinen asia.

Uudessa päätöksessään hallinto-oikeus katsookin, etteivät Supon suhteet muihin maihin vaarannu listan luovuttamisesta. Se huomauttaa, ettei asiakirjan luovuttajamaa ole vaatinut salassapitoa. Listan luovuttajalta asiasta ei ilmeisesti ole edes kysytty.

Hallinto-oikeus tyrmää myös Supon toisen salassapitoperusteen eli pelon siitä, että julkaisu leimaisi ihmisiä turhaan. Oikeudesta leimaantumisvaara ei ole yksistään peruste salailulle. Se muistuttaa, että rikosepäilyt on jo käyty läpi. Supo päätti aikanaan olla aloittamatta esitutkintaa listan perusteella ja tuolloinen oikeuskansleri Paavo Nikula hyväksyi ratkaisun.

Tiitinen haluaa julkistamiseen KHO:n kannan

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen haluaisi kuulla nyt myös korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) kannan ns. Tiitisen listan julkistamiseen.

- Jos tuomioistuin määrää, että se on annettava, niin se (kanta) on katsottava. Eiköhän ole järkevää saada selville, mikä on korkeimman hallinto-oikeuden kanta nyt, Tiitinen sanoi.

Hän ei halunnut tänään tarkemmin kommentoida Helsingin hallinto-oikeuden päätöstä.

- Se on tuomioistuinasia. Minun ei historiallisista näkökulmista pidä ottaa siihen kantaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat