Oikeuden päätös: Airiston Helmi -tutkinnassa takavarikoidut noin 3,5 miljoonaa pysyvät poliisilla

Näin Airiston Helmen omistamat alueet ovat muuttuneet 1:30

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on päättänyt, että Airiston Helmi -tutkinnassa takavarikoidut noin 3,5 miljoonaa euroa pysyvät poliisin takavarikossa.

Video: Näin Airiston Helmen omistamat alueet ovat muuttuneet

Oikeus päätti palauttaa venäläismiehelle kaksi sormusta. Muilta osin hänen vaatimuksensa takavarikon kumoamiseksi hylättiin ja 3,5 miljoonaa euroa pysyvät poliisin takavarikossa.

Poliisi takavarikoi syyskuussa Turun saaristossa mittavassa operaatiossa Airiston Helmen tiluksilta rahaa sekä valtavan määrän asiakirjoja ja dataa.

Poliisi epäilee rahojen alkuperää laittomaksi

Poliisi on kertonut, että Airiston Helmi -yhtiötä koskevassa rikostutkinnassa on kyse usean miljoonan rahanpesuepäilystä. Yrityksen epäillään myös käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.

Rahanpesurikosta ei voi olla ilman esirikosta, josta rahat on saatu. Tutkinnanjohtaja Tomi Taskila ei kommentoi tutkintaa esirikoksen osalta.

– Kyllä ne rikosepäilyt ovat ihan validit olleet, kuten käräjäoikeuskin ratkaisussaan toteaa. Se on sitten esitutkinnassa selvitettävä asia, saadaanko näyttöä siitä, että rahat on kytkettävissä johonkin rikolliseen toimintaan, Taskila sanoo STT:lle.

Poliisi epäilee rahojen alkuperää laittomaksi. Taskila sanoo, että epäilty rikollinen toiminta on tapahtunut ulkomailla.

Jutussa on vangittu kaksi ihmistä verorikoksista epäiltynä, eikä 54-vuotias venäläismies ole vangittujen joukossa. Venäläistä epäillään poliisin mukaan törkeästä rahanpesusta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Venäläismiehen asianajajan mukaan rahat laillisia

Airiston Helmen takana olevan 54-vuotiaan venäläismiehen lakimiehenä toimivan oikeustieteen tohtori Kari Uotin mukaan rahoilla on laillinen alkuperä.

Uotin mukaan rahat on nostettu venäläismiehen omilta tileiltä. Sille, miksi joku pitää kolmea miljoonaa käteistä kassakaapissa ja kahdessa lentolaukussa kiinteistössään, ei ole Uotin mukaan sen ihmeellisempää selitystä kuin varakkaan henkilön tapa toimia. Esimerkiksi lvi-bisneksessä Venäjällä mukana oleva venäläismies on Uotin mukaan vähintäänkin monikymmenmiljoonääri.

– Päämieheni ei myöskään luota venäläisiin pankkeihin, Uoti sanoo.

Uoti ei kertomansa mukaan tiedä, missä venäläismies on tällä hetkellä.


Juttua päivitetty 28.11.2018 klo 14.35 osioilla "Poliisi epäilee rahojen alkuperää laittomaksi" sekä "Venäläismiehen asianajajan mukaan rahat laillisia".

Lue myös:

    Uusimmat