Oikeat ruokavalinnat piristävät – kokeile näitä herkkuja

Tiesitkö, että päivän aikana tekemäsi ruokavalinnat vaikuttavat myös mielialaasi? Kokeile siis seuraavia piristäviä ruokia!

Stressaantuneena mieli tekee usein jotakin makeaa, paistettua tai rasvaista. Ongelma on siinä, että tällaiset lohturuoat eivät ole pelastuksesi, vaan päinvastoin: ne saattavat tehdä sinut väsyneeksi ja nostaa verensokeriasi niin nopeasti, että koet pian romahduksen.

Lisäksi nämä ruoat voivat tehdä hallaa ruoansulatuksellesi ja edistää turvotusta ja pahoinvointia. Ne eivät myöskään tee oloasi kylläiseksi, vaan hetken päästä hamuat jo lisää ruokaa suuhusi.

Mikään ruoka ei kokonaan pelasta todella huonoa päivää, mutta on olemassa monia terveellisiä ruokavaihtoehtoja, jotka sisältävät mielialaa piristäviä ainesosia. Jos varmistat, että ruokavaliosi sisältää runsaasti näitä ruokia, saat osaksesi monta hyvän olon tuovaa terveyshyötyä.

Mansikat, appelsiinit ja mango

C-vitamiini on tehokas vastustuskyvyn tehostaja, mutta tiesitkö, että se tekee ihmeitä myös mielialallesi? Tämän voimakkaan antioksidantin on nimittäin todettu vähentävän masennuksen oireita auttamalla elimistöä lopettamaan vapaiden radikaalien muodostuksen ja palautumaan stressistä nopeammin. Aloita päiväsi kulhollisella mansikoita, appelsiinia ja mangoa ja kuorruta koko komeus proteiinipitoisella kreikkalaisella jogurtilla.

Saksanpähkinät ja kurpitsansiemenet

Jotta hyvä tuulesi säilyisi, kokeile aamupäivällä pientä piristävää välipalaa, kuten kourallista saksanpähkinöitä tai kurpitsansiemeniä. Ne ovat täynnä omega-3-rasvahappoja, joiden on todettu parantavan mielialaa. Nämä helposti syötävät herkut siis karkottavat nälän lisäksi myös onnettomat ajatukset.

Ohra

Vaikka olisit jo koko aamun tehnyt fiksuja valintoja ruoan suhteen, älä ole liian itsevarma lounasajan lähestyessä. Saatat todennäköisesti himoita silloin jotain epäterveellisempää.

Sen sijaan, että valitsisit jotain rasvaista ruokaa, kokeile seuraavaa herkullista sekoitusta: ohraa, paprikaa, maustekurkumaa sekä paahdettua parsakaalia ja parsaa. Ohra on tämän ruoan salainen ainesosa: se on kompleksinen hiilihydraatti, joka auttaa aivoja vapauttamaan hyvän olon hormoniksi kutsuttua serotoniinia.

Selleri

Lounaan jälkeen seuraava vaaranpaikka tulee hieman ennen kotiinlähtöä. Työpäivän lähestyessä loppuaan on todennäköisesti loppumassa myös kärsivällisyytesi ja vatsasikin alkaa jo kurnia. Napostele tällöin välipalaksi selleriä. Tämä rouskuva herkku auttaa stressin helpottamisessa ja aiheuttaa verisuonten rentoutumisen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että eräs sellerin sisältämä kemikaali alentaa stressihormonien keskittymistä veressä. Loppujen lopuksi tämä aiheuttaa sen, että elimistösi yksinkertaisesti stressaa vähemmän. Dippaa sellerinvarret hummukseen – näin saat välipalastasi lisää proteiinia ja olosi on kylläinen päivällisaikaan asti.

Ruohoa syöneen naudan liha

Jos olet syönyt koko päivän mielialaasi piristäviä ruokia, kannattaa päivä laittaa pulkkaan herkullisella, samaa linjaa jatkavalla päivällisellä. Kokeile vaikkapa kasviksia ja naudanlihaa sisältävää chiliruokaa. Lisää linssejä, papuja ja haluamiasi mausteita.

On tärkeää, että käyttämäsi naudanliha on nimenomaan sellaisen eläimen, jolle on syötetty ruohoa. Erään tutkimuksen mukaan tällaisen lihan syöminen lisää nimittäin veren omega-3-rasvahappo-tasoja ja vähentää tulehduksia aiheuttavien omega-6-rasvahappojen määrää. Molemmat näistä muutoksista on yhdistettävissä pienempään masennuksen riskiin.

Chiliruokaan lisäämäsi pavut ja linssit puolestaan sisältävät folaattia, jonka on todettu auttavan ehkäisemään ahdistusta. Jos haluat, lisää vielä jalapeño-paprikaa potkua – ja C-vitamiinia – tuomaan.

LUE MYÖS:

Mihin ruokiin sopivat selleri ja fenkoli? Katso video!


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja