Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Oikea viini oikealle ruualle

pulloja hyllyssä
pulloja hyllyssäCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2001, Co
Julkaistu 18.11.2003 12:50

Viinisäännöt on luotu aikoinaan helpottamaan maallikoiden tietä harrastuksen alkutaipaleella. Usein säännöistä on tullut vain riippakiviä. Harva jaksaa muistaa kaikkia sopivia ruoka/viini -pareja, vuosikertojen eroja tai eri rypälelajien syvintä olemusta.

Kannattaakin aloittaa puhtaalta pöydältä: kaikki viinit sopivat kaikkien ruokien kanssa. Aloita esimerkiksi siitä, että juot lempiviiniäsi lempiruokasi kanssa. Tarjoat italialaista viiniä italialaisen ruoan kanssa. Oma linja löytyy väistämättä: valkoinen tuntuukin käyvän paremmin kalan kanssa, punainen taas lihan.

Ruuan happamuus ja makeus ovat hyvä mittari. Ruoalla ja viinillä on taipumus dominoida toisiaan. Jos ruoka on hapokasta, viinin pitäisi olla hapokkaampaa, jotta se ei latistuisi. Ihmiset eivät yleensä pidä laadukkaista punaviineistä, koska ne ovat usein nuoria ja parkkihappoisia. Jos lisäät kastikkeeseen suolaa tai jätät lihan astetta raaemmaksi, huomaat punaviinin pehmentyneen.

Jos valkoviini on teräksisen kuiva ja hapokas, ruokaan kannattaa tiputtaa muutama tippa sitruunaa. Mutta jos käytät sitruunaa vähähappoisen viinin kanssa, saat aikaan äärimmäisen lattean viinin.

Vastakohdatkin voivat täydentää toisiaan. Rasvainen ruoka kaipaa makuja leikkaavaa hapokkuutta. Myös ruoka-aineen piirteiden toistuminen, esimerkiksi melonin aromi viinissä voi olla yhdistävä tekijä perinteiselle parman kinkulle ja hunajamelonille.

(Teksti: Pekka Suorsa)

Lisää aiheesta:

Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiöOvatko ihmiset olleet aina väsyneitä? Tutkija: Uupumus ei ole vain nykyajan vitsausPeppuseksiin liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksiaYhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hittiVolkswagen keskeyttää VW Golf -mallin tuotannon
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • 08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • 06:27
    Väsymys

    Ovatko ihmiset olleet aina väsyneitä? Tutkija: Uupumus ei ole vain nykyajan vitsaus

  • Eilen20:31
    Seksimyytit

    Peppuseksiin liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksia

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti