Mainos

Ohitusleikkauksen hyöty on väliaikainen

Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen hyöty on tuoreen tutkimuksen mukaan merkittävä, mutta väliaikainen.

Lääketieteen lisensiaatti Kari Korpilahti sanoo perjantaina Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, että sepelvaltimoiden ohitusleikkaus vähentää potilaiden rintakipuoireita ja vaikuttaa eräissä potilasryhmissä elinikää pidentävästi tehokkaammin kuin lääkehoito.

-Hyöty on kuitenkin väliaikainen ja alkaa vähentyä viiden vuoden kuluttua leikkauksesta. Tämä johtuu leikkauksessa asetettujen ohitesuonten tukkeutumisesta ja ahtautumien lisääntymisestä sepelvaltimoissa. Tutkijan mukaan syyt laskimosuonten suurempaan tukkeutumisherkkyyteen ovat edelleen osittain epäselvät. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa toteutettiin 228 ohitusleikkauspotilaan seurantatutkimus, jossa selvitettiin sairaalassa leikattujen potilaiden terveydentila ja ohitesuonten kunto viiden vuoden kuluttua leikkauksesta.

-Laitoskuntoutuksella voidaan vaikuttaa ohitusleikkauspotilaiden elämänlaatua kohentavasti, mutta jos halutaan parantaa sepelvaltimotaudin riskitekijöitä ja potilaiden elämän ennustetta tarvitaan tehokkaampia kuntoutusmenetelmiä kuin perinteisesti sydänkuntoutuksessa käytetyt keinot, arvioi Korpilahti väitöskirjassaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.