Ohisalo, Andersson ja Saarikko avasivat suunsa Sanna Marinin "sinimustasta" sanavalinnasta

Puheenjohtajat ruotivat MTV:n pääministeritentin antia 8:20
Katso video: Saarikko, Ohisalo ja Andersson avaavat suunsa MTV:n pääministeritentistä!

Keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajat kokoontuivat Huomenta Suomeen arvioimaan MTV:n pääministeritentin antia. Kommentteja kirvoitti muun muassa pääministeri Marinin käyttämä sanavalinta "sinimustasta" hallituspohjasta.

MTV:n pääministeritentissä kohtasivat puheenjohtajat Sanna Marin (sd.), Petteri Orpo (kok.) ja Riikka Purra (ps.), eli käytännössä ehdokkaat seuraavaksi pääministeriksi.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo huomasi tentissä, että ilmastonmuutoksesta ja vihreästä siirtymästä puhutaan, mutta...

– Luontokato – luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen, ekokriisi – loisti täysin poissaolollaan. Tulevaisuuden velasta puhuttiin monella tavalla, mutta ei tästä velasta, Ohisalo huomautti.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan tentissä ei ollut hirveästi uusia puheenaiheita. Anderssonin mielestä perussuomalaisten Purra kuitenkin "petti puolueensa lupauksen duunareille".

– Hän peruutti perussuomalaisten aikaisemman kannan liittyen kiky-maksujen siirtämiseen takaisin työnantajille. Tässä tentissä hän sanoi selkeästi, että perussuomalaiset ei kannata sitä, vaikka he ovat näissä vaaleissa antaneet ammattiliittojen kyselyissä päinvastaista viestiä, sanoi Andersson.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko paljasti, että pääministeritentin katsominen jäi välistä, sillä hänen poikansa joutui eilen illalla päivystykseen. Saarikko seurasi kuitenkin teemoja otsikkotasolla.

Fasismiin viittaava sanavalinta kirvoitti keskustelua

Pääministeri Marin käytti tentin aikana mahdollisesta porvarihallituspohjasta (kokoomus ja perussuomalaiset) nimitystä "sinimusta hallitus".

Kokoomuksen Orpo koki termin loukkaavaksi, sillä se viittaa fasismiin. Marin pyysi lopulta tätä Orpolta anteeksi.

Keskustan Saarikko sanoi ymmärtävänsä Orpoa siinä, että Marinin käyttämä sanavalinta voidaan kokea loukkaavaksi näitä puolueita kannattavia kohtaan.

– Raju sanavalinta, kuvastaa näitä vaaleja. Nämä ovat neljännet eduskuntavaalini ja nämä pitävät ehdottomasti voimakkainta kielenkäyttöä sisällään. (--) Samalla minusta oli oikein ja hyvää käytöstä pyytää anteeksi, kun sitä häneltä [Marin] toivottiin, Saarikko sanoi.

Orpo loukkaantui fasismiin viittaavasta sanavalinnasta – Marin pyysi anteeksi pitkän väännön jälkeen 3:04
Katso hetki videolta: Sanna Marin pyysi Petteri Orpolta anteeksi mahdollisen porvarihallituksen kutsumista sinimustaksi hallitukseksi

– En itse käyttäisi tuollaista retoriikkaa ja varmasti ihan hyvä, että pääministeri pyysi kokoomuksen suunnasta tätä anteeksi, totesi vihreiden Ohisalo.

Sekä Ohisalo että Andersson nostivat esille, että viime vuosien aikana jopa kansanedustajien puheet ovat koventuneet ja muuttuneet ihmisiä eriarvoistaviksi.

Vasemmistolaiset puheenjohtajat viittasivat tällä etenkin oikeistolaisen perussuomalaisten suuntaan.

Pääministeritentin parhaat palat 9:17
Katso videolta MTV:n pääministeritentin parhaat palat – vastakkain Orpo, Marin ja Purra

Lue myös:

    Uusimmat