Ohikulkijat eivät pysähtyneet auttamaan elvyttäjää – poliisilta pysäyttävä kirjoitus: "Entä jos olisi ollut vaimo, äiti, isä, veli, sisko tai ystävä"

Itä-Suomen poliisilaitos kertoo Facebook-kirjoituksessaan poikkeuksellisesta tapauksesta, jossa ohikulkijat eivät avunhuudoista huolimatta pysähtyneet auttamaan sairauskohtaukseen saaneen elvyttämisessä.

Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan kerrostalon pihassa julkisella paikalla sairauskohtauksen saanutta pysähtyi elvyttämään yksi vastaantulija.

Hän huusi elvyttäessään apua muilta ohi kulkeneita ihmisiltä. Poliisin mukaan ohi kulkeneet ihmiset kuulivat avunhuudot, mutta jatkoivat silti kulkuaan auttamatta.

– Kello on kahdeksan aamulla ja elvytystä jatkaa tämä apua huutava ihminen. Sairauskohtaus on sattunut kerrostalon pihassa. Taatusti joku kuulee avunhuudot, taatusti apua on saatavilla, kun vain joku pysähtyisi tai tulisi ulos asunnostaan katsomaan mikä on hätänä, poliisi kirjoittaa.

Poliisin mukaan elvyttäjä jatkoi elvytystä yksin siihen saakka, kunnes ensihoitoyksikkö saapui paikalle ja jatkoi sairaskohtauksen saaneen auttamista. 

– Ne ovat varmasti olleet pitkät minuutit tämän yksinäisen auttajan mielestä.

Auttamatta jättäminen on rikos

Itä-Suomen poliisilaitos muistuttaa, että pelastustoimen laiminlyönti, eli hengenvaarassa olevan auttamatta jättäminen on rikos.

– Partio kertoi, että jos he olisivat tienneet ketä nämä ohi kävelleet avunhuudot kuulleet olivat, niin he olisivat tehneet rikosilmoituksen pelastustoimen laiminlyönnistä. Sakkojuttu sinänsä, mutta todella väärin toimivat ne, jotka kulkivat ohitse auttamatta. Ajattelevatko nämä ihmiset, että entä jos tuo sairauskohtauksen saanut olisi ollut heidän vaimo, äiti, isä, veli, sisko tai ystävä.

Poliisi kehoittaa kirjoituksessaan ihmisiä käymään ensiapukursseja ja harjoittelemaan ensiavun antamista. Vaikka varsinaista elvytysosaamista ei olisi, tulee apua tarvitsevaa pysähtyä auttamaan.

– Jos pelottaa se, ettei osaa antaa elvytystä, niin tapahtumapaikalla voi auttaa monella tavalla. Voi esimerkiksi pitää uhria lämpimänä, hälyttää apua tai vaikka olla vaan elvyttäjän kaverina, koska saattaa olla aika todella pelottava tilanne silläkin, joka ensimmäistä kertaa elämässään elvyttää. 

Tapaus sattui poliisin mukaan Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella. Poliisi ei kerro tarkemmin tapauksen ajankohtaa tai paikkaa. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja