Odottavan äidin seksuaalisuus: Uskotko näihin myytteihin?

Raskaus muuttaa naisvartaloa ja vaikuttaa seksuaalisuuteen ja haluihin niin äidin kuin tämän kumppaninkin suhteen. AVA esittelee viisi yleisintä myyttiä seksistä odotuksen aikana – tiedätkö vastaukset näihin?

Raskauden aikana seksuaaliset halut voivat vaihdella ääripäiden välillä: joidenkin naisten halut ovat kyltymättömät odotuksen aikana, toiset taas tuntevat itsensä sillä saralla turraksi. Raskaus vaikuttaa myös kumppaniin: osa kumppaneista kokee puolisonsa pyöristyneen vartalon entistä houkuttelevammaksi, kun taas toiset eivät tiedä, miten käsitellä odottavaa naista.

Sen lisäksi, että niin odottava äitikin kuin hänen kumppaninsa suhtautuvat eri tavoin seksiin raskauden aikana, myös parisuhteen tilanne vaikuttaa haluihin. Jos olette olleet yhdessä jo pitkään, ei seksi tunnu kenties niin kiehtovan erikoiselta kuin pariskunnalla, joka odottaa ensimmäistä lastaan ja totuttelee vasta koko ajatukseen äitiydestä.

Raskaus muuttaa henkisten asioiden lisäksi naisvartaloa ja saattaa aiheuttaa fyysisiä epämukavia olotiloja, kuten pahoinvointia ja huimausta, jotka vaikuttavat myös seksuaalisiin haluihin. Poikkeuksetta odotus vaikuttaa siis aina jotenkin pariskuntaan. Se on fyysinen ja emotionaalinen tila, joka ei hevillä unohdu mielestä.

Seuraavat viisi kohtaa ovat yleisiä seksimyyttejä, joita odottavat kumppaneineen kohtaavat. Ota selvää, tiedätkö vastaukset niihin!

1. Odottava ei nauti seksistä / Raskaus saa aikaan superorgasmeja

Jos olet törmännyt uskomukseen siitä, että himojen häviäminen on epänormaalia, voi niiden katoaminen raskauden aikana tuntua pelottavalta. Joskus odotus kuitenkin aiheuttaa äidin halujen katoamisen. Tämä voi johtua esimerkiksi tarkentuneesta hajuaistista, jonka vuoksi elämäsi rakkaus tuoksuukin yhtäkkiä oudolta, jopa puistattavalta.

Jos googlaat tietoja raskaudesta ja seksistä, et voi taas olla törmäämättä juttuihin yliseksuaalisista äideistä, jotka saavat vavisuttavia orgasmeja odotuksensa aikana. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettet välttämättä ole yksi heistä – ja se on aivan normaalia. Odottavat äidit näkevät myös usein raskautensa aikana seksuaalisesti värittyneitä unia ja saattavat saada orgasmeja unissaan.

Jos kemianne eivät vain kohtaa ja halusi ovet lähes olemattomat, anna aikaa ja armoa itsellesi, ehkä raskauden ollessa eri tilassa, seksi maistuu taas. Tärkeintä on, että puhut tuntemuksistasi kumppanisi kanssa. Ottakaa asiat huumorilla ja keksikää yhdessä ratkaisu ongelmiinne. Kannattaa pitää mielessä, että parisuhteeseen kuuluu myös aikakausi, jolloin itse kokee olonsa himokkaaksi, mutta kumppanin tuntemukset eivät vastaa esimerkiksi työstressin takia omiin.

2. Seksi sattuu, kun odottaa

Useimmiten odottavat äidit eivät koe seksiä kivuliaaksi, mutta raskauden ollessa erityisesti varhaisessa tai myöhäisessä vaiheessa, saattaa se aiheuttaa epämukavan olon ainakin joissain asennoissa. Mukavuushakuisen kannattaakin käyttää mielikuvitustaan ja pohtia, voisiko rakastelun aikana nojata johonkin, ottaa tyynyn avukseen tai vaikka hankkia liukastusvoidetta ja eroottisia apuvälineitä.

Raskauden aikana harrastettu seksi lähentää parhaimmillaan pariskuntaa, auttaa heitä kasvamaan ihmisinä ja opastaa mahdollisesti jopa uusien asentojen löytämisessä.

3. Vauva vahingoittuu vauhdissa

Yksi yleisimpiä väärinkäsityksiä on, että miehen sukupuolielin saattaisi osua vauvaan yhdynnän aikana tai yhdyntä saattaisi liikuttaa vauvaa kohdussa. Vauva on kuitenkin hyvin suojassa äidin lihasten, kudosten, kalvojen ja nesteiden ansiosta, eikä seksistä tarvitse pidättäytyä ellei lääkäri ole toisin määrännyt.

Huom! Raskauteen saattaa liittyä poikkeuksellisia tiloja, joiden aikana äitiä neuvotaan pidättäytymään yhdynnästä ja lepäämään. Tällainen voi esimerkiksi olla istukkaan tai kohdunkaulaan liittyvä ongelma.

4. Olen kuin valas – kumppanini ei varmasti kiihotu minusta!

Uusi, alati muuttuva vartalo saattaa turvotuksineen ja pyöristymisineen saada äidin olon tukalaksi ja epämukavaksi. Tärkeintä on opetella rakastamaan muutoksen kourissa olevaa vartaloaan: turposipa se sitten raskauden aikana enemmän kiloja kuin odotustoverin.

Liikunta parantaa myös odottavan mieltä. Raskaana olevat voivat esimerkiksi harrastaa joogaa tai uida.

Onko kumppanisi antanut sinulle rentouttavan hieronnan, hemmotellut aromaattisilla öljyillä? Tai oletko itse kokeillut seksikkäitä ja mukavia äitiysalusvaatteita? Pohtikaa yhdessä, miten saisit olosi tuntumaan paremmalta. Olet seksikäs ja hehkut, vaikka ei siltä aina tuntuisikaan – muista se!

5. Seksi laukaisee synnytyksen

Totta. Seksi voi laukaista synnytyksen, mutta useimmiten näin ei kuitenkaan tapahdu ennen kuin äidin vartalo on todella valmis siihen.

Näin se toimii: naisen orgasmi vapauttaa oksitosiinia, joka on sama hormoni, joka aiheuttaa supistuksia. Siemenneste taas sisältää prostaglandiineja, jotka käynnistävät synnytyksen ja pehmentävät kohdunkaulaa. Oksitosiini ja prostagladiinit eivät kuitenkaan käynnistä synnytystä ennen kuin kohtu on oikeassa tilassa. Tämä tapahtuu yleensä vasta lähellä äidin laskettua aikaa, raskauden loppupuolella.

Lääkärit saattavat kuitenkin neuvoa äitejä kieltäytymään seksistä, jos pelkäävät, että yhdynnän työntövoima aiheuttaa ongelmia kohdunkaulalle.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja