Oletko raskaana? Käytännölliset seksivinkit odottaville

Raskaana olevien naisten vartalo muuttuu odotuksen edetessä. Seksi ei ole yhtä helppoa kuin aikaisemmin, ja se vaatii mieheltäkin enemmän panostusta. Lue, mitkä seksiasennot odottavat äidit valitsivat suosikeikseen thaimaalaisessa tutkimuksessa!

Raskauden aikana nainen käy läpi monia muutoksia: Naisen vartalo muuttuu. Naisesta tulee ulkoisesti hehkeä ja kaunis, mutta vartalo on silti kömpelö ja painava. Nämä muutokset voivat vaikuttaa naisen seksielämää heikentävästi. Nainen voi hävetä uutta itseään ja tulevana äitinä siirtää oman seksuaalisuutensa taka-alalle. Joitakin naisia huolestuttaa myös miehen asennoituminen muuttuvaan vartaloon.

Naisen mieliala menee ylhäältä alas kuin vuoristorata. Nainen saattaa kyynelehtiä katsoessaan Salkkareiden uusia kuviokäänteitä tai nauraa kyyneleet silmissä Maikkarin uutisten loppukevennykselle. Nainen kamppaileekin ristiriitaisten tunteidensa kanssa.

Mies on tilanteesta aivan yhtä ulkona kuin hallituksemme Kreikan lainojen todellisista vakuusehdoista. Mies haluaa naisen mielialan ailahteluista ja kehon muutoksista huolimatta hellyyttä ja seksiä, eikä naisenkaan hellyydenkaipuu ja seksuaalisuus ole kadonnut mihinkään. Kaikki Kama Sutran asennot eivät kuitenkaan enää toimi, joten on syytä valita yhdyntäasennoista ne parhaiten soveltuvat.

Tyydyttävimmät yhdyntäasennot raskaana oleville naisille

Thaimaalaiseen tutkimukseen osallistui 215 raskaana olevaa naista. Kyseisen tutkimuksen ja aikaisemmin tehtyjen tutkimusten perusteella naisten seksuaalinen aktiivisuus laskee raskauden seurauksena. Lisäksi seksuaalinen tyytyväisyys on raskauden aikana alempi kuin ennen raskautta. Raskauden aikana esiintyy myös seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen vaikuttavia riskejä.

Naisten yhdyntäaktiivisuutta vähentävät tutkimusten mukaan seuraavat syyt: naisten seksuaalinen halukkuus on raskauden vuoksi alentunut, nainen pelkää sikiön vahingoittuvan, lääkäri on kehottanut vähentämään seksin harrastamista, oma keho ei tunnu viehättävältä tai yhdyntä tuottaa kipua.

Tutkimuksessa pyrittiin löytämään asentoja, jotka tuottavat naiselle mahdollisimman paljon mielihyvää yhdynnän aikana.

Tutkimuksen perusteella raskauden jokaisessa vaiheessa naiset pitivät eniten asennosta, jossa mies on naisen päällä. Kyseistä asentoa kannatti 67,6 prosenttia raskaana olevista naisista. Tämä on sikäli yllättävää, koska luulisi miehen vartalon painavan naisen vatsan seutua ja ahdistavan naista. Näin ei kuitenkaan ole, vaan asento koetaan erittäin miellyttäväksi raskauden loppumetreille asti.

Seuraavaksi suosituin oli asento, jossa mies yhtyy naiseen takaapäin. Kyseistä asento kannatti lähes 30 prosenttia naisista.

Kolmanneksi suosituin oli asento, jossa nainen on miehen päällä. Tätä asentoa suosi noin 26 prosenttia naisista.

Neljänneksi suosituin oli asento, jossa naisen vatsaa pyritään tukemaan tyynyin tai jollakin muulla tavoin. Kyseistä asentoa suosi tutkimuksen mukaan 20 prosenttia raskaana olevista naisista.

Lähes 12 prosenttia naisista piti asennosta, jossa ollaan sivuttain ja kasvotusten. 8,2 prosenttia naisista halusi yhtyä istuen ja 1,8 prosenttia seisten.

Miesten tulee huomioida raskaana oleva nainen

Tutkimuksessa tuli selkeästi esille se, että suurimmalla osalla naisista seksuaalinen halukkuus ja seksuaalinen nautinto hiipuvat raskauden edetessä. Miesten on siten huomioitava entistä enemmän nainen ja saatava hänet rentoutumaan. Lähes puhkikulunut klisee on, että naiset tarvitsevat pitkän esileikin. Raskaana olevalle naiselle tämä on fakta. Sille löytyy fysiologinen peruste, jota kuitenkin hyvin harvoin tuodaan esille. Seksuaalinen kiihottuminen nimittäin edellyttää sitä, että elimistö on tarpeeksi rentoutunut, jotta verenkierto sukuelimissä voi lisääntyä. Tämä vastaavasti vaatii sitä, että niin sanottu parasympaattinen hermosto dominoi hermoston tilaa. Parasympaattisen hermoston hermopäätteet nimittäin vievät viestit keskushermostosta suoraan sukuelimiin.

Kun ihminen on stressaantunut tai peloissaan, niin sympaattinen hermosto dominoi hermoimpulsseja. Tällöin ihminen reagoi tilanteeseen samalla tavalla kuin uhkaavassa tilanteessa. Vaikka mies kuinka pyrkisi stimuloimaan naisen erogeenisiä alueita, toivottua reaktiota ei tapahdu. Naisen elimistö ei yksinkertaisesti toimi miehen toivomalla tavalla. Sen vuoksi stressaava tilanne on ensin pyrittävä poistamaan, jotta nainen voi kiihottua ja nauttia seksistä.

Seksi raskauden aikana voi olla molemmin puolin hyvinkin nautittavaa, mutta se vaatii hiukan enemmän panostusta kuin ennen raskautta. Miehen tulee ymmärtää, että naista hallitsevat uudet hormonaaliset tilat ja häntä hermostuttaa myös muuttunut fyysinen olemus. Nainen on kuitenkin pohjimmiltaan se sama nainen, johon mies on joskus rakastunut.


AVA

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lähde:Sexual Positions and Sexual Satisfaction of Pregnant Women. J Sex Marital Ther. 36:408–420.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja