"Odotetaan ainakin yhtä hasardia omiin" – mikä mies on tämä Leijonien tuntematon suuruus, joka syrjäytti SM-liigafinalistien tähdet MM-kisajoukkueessa?

Vilttiketjussa käsiteltiin HPK:n suomenmestaruutta ja loppuviikosta alkavia jääkiekon MM-kisoja 16:38
Vilttiketjussa käsiteltiin HPK:n Suomen mestaruutta ja jääkiekon alkavia MM-kisoja.

Esimerkiksi Kärppien Ville Leskinen ja HPK:n Teemu Turunen eivät mahtuneet MM-kisamiehistöön, mutta Vaasan Sportin Joel Kiviranta taistelee Leijonien paidassa Slovakiassa. Enää pitäisi tietää, että kuka on Joel Kiviranta. 

Suomen MM-kisaryhmässä on ennätykselliset 16 ensikertalaista. Niistä ensikertalaisista ainakin tuntemattomien top3-ryhmään kuuluu hyökkääjä Joel Kiviranta. 

Kivirannan valinta MM-kisaryhmään aiheutti ihmettelyä. Mistä tämä tälläinen pelimies on putkahtanut?

Lopullisista valinnoista voi aina vääntää peistä, mutta lähempi tarkastelu osoittaa, että kyse on kivenkovasta pelimiehestä, joka on tehnyt määrätietoisesti töitä uransa eteen jo vuosia. 

Vaikka ikää on vasta 23 vuotta, Kiviranta on käynyt pitkän tien Jokerien A-nuorista Vaasan Sportin kautta arvokisajoukkueeseen. 

Sportin ex-joukkuekaveri ja Kivirannan hyvä ystävä Tuomas Vänttinen sanoo, ettei Kivirannan valinta MM-kisoihin tullut hänelle yllätyksenä. 

 – Lähetin jo viestin, että odotellaan ainakin yhtä kunnon hasardia omiin, Vänttinen naurahtaa tuttuun veikeään tyyliinsä. 

 (Juttu jatkuu kuvan alla)

Valtonen otti mukaan Vaasaan

Keravan Shakersissa ensimmäiset kiekko-oppinsa saanut Kiviranta pelasi vanhimmat junnuvuotensa Jokereissa, jossa hänestä kehittyi nuorten maajoukkuetason pelimies. Pelit Jokereiden SM-liigajoukkueessa jäivät kuitenkin yhteen kaudella 2013–14. 

Uran kannalta ratkaiseva käänne tapahtui, kun Jokereiden junioreissa Kivirantaa valmentanut Tomek Valtonen otti vanhan suojattinsa mukaan Vaasan Sportiin, jonne hänet oli palkattu päävalmentajaksi. 

– Näin, että hänellä palaa kova liekki kehittymiseen, Valtonen muistelee. 

Kiviranta ei ponnistanut heti otsikoihin, mutta hän jatkoi kehittymistä vakain askelin rauhallisessa ympäristössä, kaukana pääkaupunkiseudun hälinästä. 

Tällä kaudella Vaasan Sportin päävalmentajana toiminut Ari-Pekka Pajuluoma oli apuvalmentajana, kun Kiviranta saapui Vaasaan. Hän korostaa Valtosen roolia Kivirannan kehityksessä. 

– Hän oli ihan pikkupoika silloin. Huikea tarina ja osoitus siitä, että mitä työnteko merkitsee. Hän ei varmasti ollut lahjakkain pelaaja nuorena, vaikka hyvä oli jo silloin, Pajuluomaa kehuu. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Taskuraketti ja tykinkuula

Puolustaja Markus Nordlund muistaa kuulleensa junioreissa pelanneen Kivirannan nimen ensimmäisen kerran, kun hän pelasi itse Jokerien liigamiehistössä vuosina 2011–13. Kivirannasta tuli hänen joukkuetoverinsa Sportissa kaudella 2016–17.

– Taskuraketti painoi menemään. Hän on saanut vuosien varrella otteisiin sopivaa malttia, ja paikoista on alkanut tulla maaleja, Nordlund tuumii. 

Kiviranta on osoittanut hyvää kehitystä varsinkin parin viime vuoden aikana. Edelliskaudella hän teki Sportin paidassa 37 (19+18) pistettä. Tällä kaudella otteluita kertyi vain 48, joissa pisteitä syntyi 31 (16+15).

Kiviranta on modernin hyökkääjän prototyyppi sikäli, että hän pystyy hoitelemaan kaukalossa monenlaisia tehtäviä: tekemään maaleja, rakentamaan peliä ja puolustamaan tehokkaasti. Maajoukkueessa rooli on luonnollisesti rikkovampi kuin SM-liigassa. 

– Sellaista luisteluvoimaa on harvalla pelaajalla, ja hän on erittäin nopea käännöksissään. Jolle jaksaa pelata vaikka puolituntia pelissä, Vänttinen kehuu. 

Sikälikin laitahyökkääjä istuu nykykiekkoilijan malliin, että hänellä on pituutta vain 179 senttiä ja painoa 80 kiloa. Valmentaja Pajuluoma kuvailee, että Kiviranta näyttää enemmän maratoonarilta kuin entisajan jykevältä kiekkoilijalta.  

– Vaikkei Jolle ole iso, hän pystyy taklaamaan kovaa. Hän on kuin tykinkuula, Vänttinen komppaa. 

Valtonen nostaa esiin Kivirannan laukauksen, jonka eteen hän on tehnyt paljon töitä. 

– Hän on urheilija 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa, Valtonen kehuu. 

"Ihme rintamakarkuruutta"

Vaikka Tuomas Vänttisellä, 35, ja Kivirannalla, 23, on runsaasti ikäeroa, heistä tuli hyvät ystävät Vaasassa. Kiviranta oli Vänttisen häissäkin Kreikassa. 

– Hän on kypsä ikäisekseen. Sekin on tietysti mahdollista, että minä olen lapsellinen, Vänttinen heittää. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Leijonien ensimmäiset ottelut:
Suomi-Kanada 10.5. klo 17.10 C More Sport 1/MTV3
Slovakia-Suomi 11.5. klo 21.10 C More Sport 1/MTV3
USA-Suomi 13.5. klo 17.10 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Vaasassa vapaa-aikoina kiekkoilijat tappoivat aikaa pelaamalla videopelejä. 

– Sitä lastenpeliä pelattiin, Vänttinen viittaa suosittuun Fortniteen. 

– Olen odotellut Jollea nytkin pelaamaan, mutta hänellä taitaa olla jotain kiireitä. Ihme rintamakarkuruutta, Vänttinen veistelee. 




Lue myös:

    Uusimmat