OAJ:n uusi puheenjohtaja on Katarina Murto – kokenut edunvalvonta-ammattilainen on työskennellyt myös tanssitaiteen lehtorina

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Katarina Murron (kok.). 

Katarina Murto voitti puheenjohtajataiston selkein äänin saaden jo ensimmäisellä äänestyskierroksella äänienemmistön, kun 81 OAJ:n valtuuston jäsentä 148:sta äänestäneestä kannatti Murtoa tehtävään. 

Toiseksi vaalissa tuli Tampereen apulaispormestari Matti Helimo (vihr.), joka sai 30 ääntä.

– Tuntuu kyllä erittäin mahtavalta! Olen häkellyttävän onnellinen ja erittäin otettu saamastani luottamuksesta. Opettajat ja opetusalalla toimivat tekevät yhteiskunnan kannalta todella tärkeää työtä, ja haluan itse omalta osaltani olla vahvistamassa heidän edunvalvontansa, Murto kommentoi valintaansa tuoreeltaan STT:lle.

Kokenut edunvalvonta-ammattilainen aloittaa nelivuotisen puheenjohtajakautensa heti. Tällä hetkellä Murto toimii Akavan työmarkkinajohtajana. Aiemmin hän on työskennellyt Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n työehtoasioiden päällikkönä ja STTK:n edunvalvontajohtajana.

CV:ssä myös tanssinopettajan paperit

Murto on valmistunut juristiksi ja varatuomariksi Helsingin yliopistosta ja tanssinopettajaksi Teatterikorkeakoulusta. 

Ennen edunvalvontauraansa hän työskenteli opetusalalla kymmenen vuotta, muun muassa lehtorina Teatterikorkeakoulussa.

Puheenjohtaja haluaa monivuotisen palkkaohjelman ja pienemmän kokonaistyömäärän

Juuri valittu puheenjohtaja ei halunnut kommentoida meneillään olevia työehtoneuvotteluja, mutta sanoi pitävänsä tärkeänä, että opetusalalle saataisiin palkankorotusten lisäksi monivuotinen palkkaohjelma.

– Tavallisten palkankorotusten lisäksi palkkataso ja -kehitys pitää saada vastaamaan paremmin työn vaativuutta ja osaamista, Murto linjaa.

Hän toivoo, että koulutuksen perusrahoitus saataisiin pysyvästi korkeammalle tasolle. Murto nostaa myös esiin opettajien ja rehtorien kasvaneen työmäärän.

– Kokonaistyömäärän vähentämistä täytyy saada edistettyä. Opettajien työuupumus on tällä hetkellä jo hälyttävällä tasolla, Murto sanoo.

Tärkeäksi edunvalvontateemaksi hän nostaa myös oppimisen tuen ja oppilashuollon vahvistamisen.

– Meillä on entistä enemmän oppimisessa erilaisia haasteita, jotka kuormittavat opettajien työtä ja koko koululuokkaa. Meillä on liian vähän koulupsykologeja ja -kuraattoreita tukemassa näissä haasteissa, Murto sanoo.

Murto aikoo säilyttää puoluekirjansa

Puheenjohtajakilpailun aikana käytiin myös keskustelua ehdokkaiden puoluesidonnaisuuksista. Esimerkiksi Matti Helimo lupasi vaalipuheessaan eroavansa vihreiden jäsenyydestä, mikäli tulisi valituksi. Kokoomustaustainen Murto ei näe tätä tarpeelliseksi.

– En ole itse ollut aktiivinen puoluepolitiikassa koskaan, enkä ole tälläkään hetkellä. Olen aina tehnyt työmarkkinapolitiikkaa ja edunvalvontaa asiat edellä. En koe, että siinä mielessä on mitään ongelmaa, Murto kommentoi.  

Lue myös:

    Uusimmat